Б. Лазић: Епидемиолошка ситуација се сваким даном све више урушава

Др Братислав Лазић, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Епидемиолошка ситуација се сваким даном све више урушава и све чешће се јављају пацијенти са тежом клиничком сликом, рекао је данас директор Клиничко болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници, проф. др Братислав Лазић, приликом отварања новог одељења физијатрије. На догађај није позван портал Грачаница Онлајн.

“Снабдевени смо свим лековима, свим потребним медикаментима и материјалом, укључујући и иновативне лекове који су актуелни свуда у свету, па се користе и на територији Републике Србије. Дакле, и ми их у индикацијама дајемо“, казао је др Лазић, преноси РТВ КИМ.

Укључујући и претходни талас епидемије који је почео 27. јуна, до сада је на Инфективном одељењу које је претворено у ковид болницу обављено преко 2.500 прегледа пацијената са симптомима који могу указивати на ковид инфекцију, истакао је Лазић.

„Урађен је велики број тестирања, преко 900 тестирања код актуелних пацијената. Ми смо до сада доказали, на основу тестова, присуство ковид инфекције код 120 оболелих. Међутим и преко тога имамо, као и свуда, пацијенте који су на основу клиничке слике, а без доказаног тестирања и без чекања на тест хоспитализовани, с обзиром да су испунили све дефиниције случаја за ковид инфекцију“, рекао је он.

У актелном, трећем таласу, потврђена су 44 случаја инфекције.

„За сада се успешно боримо, али запажања су да се епидемиолошка ситуација сваким даном све више урушава и ту смо на опрезу. Такође, желим да истакнем чињеницу да су сада нешто озбиљнији пацијенти који се јављају и који бивају примљени на хоспитално лечење“, истакао је Лазић.

Анђелка Ћуп
Извор: РТВ КИМ