Nove antikovid mere na Kosovu od petka, bez prevoda na srpski jezik

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Na maratonskoj telefonskoj sednici kosovska Vlada je odobrila nove antikovid mere koje će na snagu stupiti u petak,13. novembra u 18 časova,

Na maratonskoj telefonskoj sednici kosovska Vlada je odobrila nove antikovid mere koje će na snagu stupiti u petak,13. novembra u 18 časova, a odluke koje su objavili mediji na albanskom, još uvek nisu stigle medijima koji izveštavaju na srpskom, prevedene na drugi službeni jezik.

Opštine na Kosovu su podeljene u tri zone, crvenu, žutu i zelenu, u zavisnosti od broja zaraženih na 100.000 stanovnika.

U opštinama u crvenoj zoni, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara, kao i ostalih ekonomskih aktivnosti u periodu od 18:00 do 05:00 časova, a u to vreme je i takozvani policijski čas, odnisno zabranjeno je kretanje građana, osim onih koji imaju potrebe za lečenjem. Za vreme „policijskog časa“, zabranjen je ulazak i izlazak iz tih gradova, a dozvoljeno je kretanje pripadnicima policije, medicinskom osoblju i vozilima za snabdevanje. Trenutno su u crvenoj zoni opštine: priština, Podujevo, Uroševac, Đakovica, Gnjilane, Peć, Južna Mitrovica, Kosovo Polje, Štimnje i Obilić.

U opštinama u žutoj zoni, zabranjene su aktivnosti i rad ugostiteljskih objekata i tržnih centara u periodu od 19:00 do 05:00 časova, osim usluga dostave, a u opštinama u zelenoj zoni od 20:00 do 05:00 časova.

Vozila javnog prevoza će moći da koriste 50% svojih kapaciteta, a sve opštine su dužne da formiraju štabove za vanrednu situaciju koji će nadgledati epidemilošku situaciju i sprovođenje mera.

Pri ulasku na Kosovo, putnike će kontrolisati medicinski timovi, a za dolazak na Kosovo putnika iz visoko rizičnih zemalja po broju obolelih, potreban je negativan PSR test, ne stariji od 72 sata.

Za ulazak iz centralne Srbije nije potreban PSR test.

Anđelka Ćup