Општина Грачаница у жутој зони

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Иако је данас на фејсбук страници Института за јавно здравље из Приштине објављено да је општина Грачаница у зеленој зони, из општинског Кризног штаба обавештавају грађане да се општина налази у жутој зони. Саопштење Кризног штаба преносимо у целости.

Кризни штаб Општине Грачаница обавештава јавност да сутра (13. новембар) од 18 часова ступају нове мере против ширења коронавируса, које ће важити две недеље. Грачаница је у жутој зони.

Новим мерама општине су, према степену ризика од ширења вируса, подељене у три зоне: зелену – са ниским ризиком, жуту – средњим ризиком и црвену – високим ризиком.

Према тој класификацији, општина Грачаница налази се у жутој зони, међу општинама са средњим степеном ризика од ширења заразе Ковид-19.

Особама старијим од 65 година ограничава се кретање, односно могу да се крећу два пута дневно и то у периоду од 6 до 10 часова преподне и од 16 до 19 часова поподне, а ван тог периода могу да се крећу ради хитних и здравствених потреба.

Забрањују се сва јавна окупљања укључујући семинаре, радионице, свадбе и породична славља, верске церемоније и активности (осим уже породице).

Мерама је ограничено окупљање људи на максимално пет особа на отвореном простору, односно парковима и другим јавним површинама.

Све јавне и приватне институције обавезне су да на улазима поставе видљиве знакове мера која треба да се поштују, попут обавезног ношења маски, одржавања дистанце и слично.

Рад економских субјеката (трговинских, угоститељских и слично) дозвољен је у периоду од 5 до 18 часова, док су након тог времена дозвољене услуге доставе и за понети.

Новим мерама и даље је забрањен рад сточне пијаце.

Јавни превозници (комби и такси превозници) у обавези су да рад обављају преполовљеним капацитетима.

Делимично, односно уз коришћење 30% капацитета, дозвољене су културне активности, док је рад теретана ограничен на 40% капацитета.

Дозвољене су и спортске активности у отвореним и затвореним просторима, тренинзи и такмичења у индивидуалним спортовима. Тренинзима може да присуствује до 20 особа, док на такмичењима може учествовати до 50 особа.

На грађане је апеловано да се придржавају препоручених мера против Ковид-19, да обавезно носе маске, да поштују физичку дистанцу и да редовно одржавају хигијену.

Поштовање препоручених мера контролисаће општинска инспекција заједно са полицијом.