Srđan Popović obišao napadnutog Zorana Trajkovića u Kišnici; Petar Petković osudio napad

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Nakon napada na Zorana Trajkovića iz Kišnice, njega i njegovu porodicu obišao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Nakon napada na Zorana Trajkovića iz Kišnice, njega i njegovu porodicu obišao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović. Popović je nakon razgovora sa Zoranom izjavio da je sama opština preduzela konkretne mere, obavestivši pripadnike Kosovske policije, Ministarstva za saobraćaj, a kako je dodao sutra će obavestiti i ambasade na Kosovu, odnosno međunarodnu zajednicu kako bi se obezbedio mir i stabilnost na ovom prostoru.

“Danas se gospodinu Trajkoviću desila jedna užasna stvar. On živi u multietničkom mestu Kišnica koje se nalazi na teritoriji opštine Gračanica i doživeo je da ga njegovi meštani gađaju flašama i kamenicama, što nimalo nije bilo prijatno. On je veoma uplašen za svoju porodicu, za svoje dete. Opština Gračanica je pozvala sve institucije koje se bave bezbednošću da što pre reše ovaj slučaj. Nažalost neki povezuju suđenje koje se dešava u Hagu sa životom ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji, što je totalno pogrešno. Ta dva procesa treba odvojiti”, kazao je Popović.

Popović je takođe istakao da se provokacija od strane mladih Albanaca dogodila i dok je on bio u poseti porodici Trajković. Mladići su se ponovo okupili u prethodno pomenutom dečijem parku i uzvikivali UČK. Ovoj provokaciji su prisustvovale i brojne novinarske ekipe, među njima i naša.

This slideshow requires JavaScript.

Takođe, Srđan Popović dodaje da je opština Gračanica od samog početka upozoravala nadležne institucije da je bilbord koji je postavljen u Kišnici sa natpisom koji veliča UČK provokacija i da može da izazove određene posledice, kao što je i ovaj napad koji se večeras desio.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila napad na Zorana Trajkovića

Današnji napad na Srbina Zorana Trajkovića u Kišnici potvrda je da bilbordi sa amblemom UČK u centralnom delu Kosova i Metohije nisu nikakv umetnički performans ili izraz pijeteta prema nekome, već ogoljeni poziv na nasilje, saopšteno je iz kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

“Fizički nasrtaj grupe Albanaca na Zorana flašama i kamenicama dogodio se nedaleko od bilborda kojim se slave zločinstva UČK i očekujem da od strane međunarodnih predstavnika u našoj južnoj pokrajini bude shvaćen kao alarm za hitno reagovanje. Upozoravam međunarodnu zajednicu da je atmosfera na KiM prilično napeta i zapaljiva i da je potrebno preduzeti sve neophodne preventivne mere kako ne bi došli do još drastičnijih izliva nasilja nad srpskim i drugim nealbanskim stanovništvom”, rečeno je između ostalog u saopštenju Kancelarije za KiM koje je potpisao direktor Petar Petković.