Мисија ОЕБС-а на Косову обучава наставнике о управљању стресом током ковида-19

Мисија ОЕБС-а на Косову завршила је данас прву фазу свог пројекта под називом „Ментално здравље ученика током пандемије ковида -19“. Пројекат, спроведен у сарадњи са „Образовање и управљање на Косову“ (ЕДУМЕН-К), невладином организацијом специјализованом за пружање подршке образовном сектору, обухватао је обуку за наставнике о томе како да ублаже проблеме менталног здравља код ученика као последицу затварања школа и изолације због мера јавног здравља.

Према истраживању Универзитета у Приштини о утицају ковида-19 на образовање, 65,4% ученика навело је умерени ниво стреса услед забране кретања у пролеће, док је 26,9% навело ниво високог стреса. Удружење психијатара је такође изјавило да би ковид-19 могао да има дугорочне негативне утицаје на људску психу на Косову.

„Брзо затварање образовних установа, као и хитна потреба за преласком из класичних учионица на учење путем интернета био је један од највец́их изазова са којима се образовни сектор икада суочио. Штавише, ученици свих старосних група, младе жене и мушкарци прекинули су лични контакт и изгубили физичко присуство својих вршњака. Ови изазови су оптеретили младе људе и неизбежно су проузроковали стрес и могуц́е менталне и емоционалне здравствене проблеме“, рекао је Јан Брату, шеф мисије ОЕБС-а на Косову.

„Кроз обучавање наставника о томе како да се носе са стресом ученика током пандемије ковида-19, циљ нам је да смањимо ниво последица које би потенцијално ученици могли да имају касније“, рекао је Брату.

Преко 400 наставника из свих општина и заједница широм Косова обучено је у овој првој фази. Обуке су обухватале: основно знање о стресу, управљању стресом и стратегије за спречавање последица стреса након пандемије ковида-19. По завршетку обуке, одабрани наставници ц́е моћи да организују и воде активности управљања стресом за ученике у својим школама.

Друга фаза пројекта је у току и биц́е завршена до децембра 2020. године.