Petar Petković: Na KiM na delu akcije zastrašivanja srpskog stanovništva

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Povodom ispisivanja simbola takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, saopštenjem za javnost se oglasio direktor kancelarije za KiM Petar Petković,

Povodom ispisivanja simbola takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, saopštenjem za javnost se oglasio direktor kancelarije za KiM Petar Petković, ističući da je na delu „organizovana, sistematska i kontinuirana akcija zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, koja ne bi bila moguća bez, bar prećutne, političke podrške i institucionalnog nereagovanja privremenih prištinskih institucija i međunarodnih organizacija na KiM“.

„Ovakvi postupci jasna su poruka da Srbi nisu poželjni na KiM i da im je bezbednost kompromitovana, posebno nakon hapšenja albanskih lidera i početka suđenja u Hagu za počinjene zločine tzv. OVK. Zbog toga još jednom pozivam međunarodnu zajednicu, posebno one čiji je to zadatak i odgovornost na KiM, da obezbedi bezbednost i sigurnost za sve Srbe na Kosovu i Metohiji i da ovakve incidente najozbiljnije shvati pre nego što prerastu u još ozbiljnije probleme. Koristim priliku da pozovem i Srbe u pokrajini da ostanu mirni i složni, da na provokacije ne odgovaraju, jer to upravo i jeste cilj ovakvih akcija. A Srbija će znati i moći da ih zaštiti, ukoliko to oni, čiji je to posao na KiM, ne budu umeli ili želeli“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.