Sahranjen patrijarh Irinej

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Патријарх српски Иринеј у манастиру Грачаница

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Патријарх српски Иринеј у манастиру Грачаница


Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko karlovački i patrijarh srpski, Irinej, koji je preminuo zbog posledica infekcije COVIDom-19,

Arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko karlovački i patrijarh srpski, Irinej, koji je preminuo zbog posledica infekcije COVIDom-19, sahranjen je danas u kripti hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu. Blaženopočivši patrijarh Irinej bio je 45. po redu poglavar Srpke pravoslavne crkve. Zbog trenutne epidemiološke situacije u zemlji i poštovanja mera prevencije radi spečavanja širenja korona virusa, građani nisu mogli da prisustvuju samom opelu, nego su prenos pratili putem video bima koji je bio postavljen ispred samog hrama. Pored monaštva i sveštenstva SPC, opelu su prisustvovali i najveći zvaničnici Republike Srbije, član predsedništva Bosne i Hercegovine, zvaničnici iz Crne Gore, kao i gosti iz inostranstva i Ruske pravoslavne crkve.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji će biti na čelu SPC do izbora novog patrijarha, rekao je da je patrijarh Irinej bio dostojan učitelja patrijarha Pavla, a to nije bilo lako.

„Pored svih iskušenja i nevolja sa kojom je crkva prolazila ostao je nepokolebljivi stub naše crkve svetosavske. On sada počiva tu u hramu Svetog Save, hramu njegove velike ljubavi i žrtve, kao i na Kosovu i Metohiji, gradu Prizrenu, Čačku i Ostrogu, Banjaluci, Americi, Kanadi, Australiji, Evropi i Moskvi”, kazao je mitropolit dabrobosanski.

Episkop bački Irinej je u svom obraćanju poručio da je blaženopočivši patrijarh Irinej bio čovek mira.

“Patrijarh, kako mu je ime glasilo, bio je čovek mira i mironosca i mirotvorca i među ljudima, hrišćanima i narodima. Ispraćamo ga više sa radošću, nego sa žalošću“, kazao je episkop bački.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u svom obraćanju istakao da je patrijarhu Irineju najveća briga bila Kosovo i Metohija i dodao da je i u tim slučajevima postupao hladne glave, ali i sa stavom da Srbija nikada ne sme priznati nezavisnost svoje južne srpske pokrajine.

„Hvala Vam Vaša svetosti, oče naš, na svakoj reči kojoj si nas podučio. Ostaće Srbija na takvom putu, verna tvom delu, tvom hramu, okupljena oko tvojih ciljeva“, rekao je Vučić.

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova u centralnom delu Hrama Svetog Save, gde je bilo i izloženo telo patrijarha Irineja. Liturgiju su služili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje vladika i 16 sveštenika. Nakon toga, blaženopočivši patrijarh Irinej je prvi patrijarh koji je sahranjen u kripti hrama Svetog Save, koja je predviđena kao gorbno mesto i za sve buduće poglavare Srpske pravoslavne crkve.

Ana Marković