Далибор Јевтић позвао јавност на разумевање проблема особа са инвалидитетом

Илустрација фото: pixabay/paulbr75

„Потпуно и равноправно учешће особа са инвалидитетом у свим сферама друштвеног живота мора бити наш императив, јер поштовање основних људских права, достојанства и вредности сваке особе су универзална начела и обавезе“, изјавио је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом, преноси Информативна служба овог министарства.

Министар Јевтић је тим поводом позвао јавност на међусобно разумевање и јачање свести о толеранцији, помоћи и заштити права особа са инвалидитетом. Потребно је да се сви више ангажујемо да особама са инвалидитетом омогућимо да на равноправној основи имају приступ средини, информацијама, образовању, запошљавању и друштвеној заштити. У том погледу особе са инвалидитетом и њихове организације и удружења која раде на њиховој одрживој интеграцији у друштво увек могу рачунати на подршку Министарства за заједнице и повратак.

Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, обележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију која предвиђа једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву особа са инвалидитетом.