ЦПТ: Незнање, неинфомисаност и непрофесионалност доводи јавност у заблуду

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Невладина организација Центар за мир и толеранцију (ЦПТ) из Приштине, реагујући на текст на сајту Радио телевизије Косова 2 са насловом “Грачаница финансира НВО која прикупља податке против ОВК”, тврди да је текст непрофесионалан, непроверен и злонамеран, као и да није у складу са новинарским кодексом. Саопштење преносимо у целости.

Обраћамо вам се поводом текста објављеног на wеб страници РТК ЛИВЕ Медијског јавног сервиса Косова (РТК) под насловом ’’Грачаница финансира НВО која прикупља податке против ОВК’’ (линк) од 04.12.2020. Наведени текст је пренео изворни текст портала ’’Гезета Метро’’, у коме су изнете нетачне тврдње и информације везане за рад и активности наше организације, те се обраћамо јавности и медијима следећим саопштењем:

Текст је објављен без икакве претходне провере информација у регистру невладиних организација, истраживачког рада као и примене принципа права друге стране да пружи одговор, док нашу организацију директно доводи у везу са наводним активностима прикупљања доказа против ОВК.

Наиме, господин Зоран Анђелковић је гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк навео следеће: “Позивам све чланове породица рудара из Белаћевца, породицу, пријатеље, да свако од њих да изјаву. Ако неће да дају званичним органима, могу да покушају у Центру за мир и толеранцију, кнеза Вишеслава 72…”

Портал Газета Метро је, без предходне провере информација, повезао организацију коју води г-дин Анђелковић са седиштем у Београду, улица Кнеза Вишеслава 72, са организацијом Центар за мир и толеранцију Приштина, регистрованом на Косову у складу са косовским законом, чији оснивачи, чланови Управног одбора, чланови Скупштине, као и овлашћено лице имају пребивалиште на територији Косова, а само седиште организације налази се у Грачаници, у улици Милоша Обилића б.б.

Из претходног се јасно може извести закључак да су поменути Центар за мир и толеранцију из Београда и Центар за мир и толеранцију из Приштине, у потпуности два различита правна лица регистрована у два различита правна система. Незнање, неинфомисаност и непрофесионалност доводи у заблуду јавност са опасном теденцијом нарушавања угледа осамнаестогодишњег рада цивилне организације из невећинске заједнице.

Такође је члан организације Стефан Филиповић неаргументовано наведен као „аналитичар у руском пропагандном медију „Спутњик “, што је апсолутно нетачна информација. Наиме, г-дин Филиповић је био само један од саговорника тог медија. У истом чланку је повређена приватност члана организације Стефана Филиповића због тенденциозног тумачења његових приватних ставова на друштвеним мрежама, чиме је прекршен, између осталог и Кодекс за штампу Савета за штампу Косова.

Подсећања ради, ово није први пут да се Центар за мир и толеранцију из Приштине нашао на удару неистинитог, необјективног и непрофесионалног извештавања. Одлуком Савета за штампу Косова по жалби НВО „Центар за мир и толеранцију“ из Приштине против дневног листа „Zëri“ , Ref:24.09.2012\138-2012, утврђено је неистинито и тенденциозно извештавање.

Нажалост, нисмо једини који се суочавамо са непрофесионалним и необјективним извештавањем косовских медија о раду и активностима организација цивилног друштва из невећинских заједница, посебно јавног сервиса (РТК).

У октобру 2020. године РТК је објавила неутемељене наводе да НВО Актив активно и свесно фалсификује информације о наводној координацији и сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом (БИА) линк