Канцеларија за КиМ: Срби јужно од Ибра најугроженија национална заједница у Европи

Канцеларија за Косово и Метохију изражава забринутост због напада на повратника Радоја Пумпаловића у селу Дубрава код Истока, каже се у саопштењу достављеном медијима и наглашава да су „Срби јужно од Ибра најугроженија национална заједница у Европи, и неопходно је да та чињеница буде општеприхваћена, а да потом уследи и предузимање адекватних мера како би се безбедносна ситуација, посебно у повратничким срединама у Метохији, унапредила“.

„Изражавамо забринутост због још једног напада на српске повратнике у општини Исток, посебно због дрскости и смелости провалника који је упао у кућу Радоја Пумпаловића, у селу Дубрава код Истока. Они који насрћу на Србе и њихову имовину очигледно су охрабрени стварањем атмосфере некажњивости таквих деликата, и бивају инспирисани порукама мржње које све чешће и отвореније долазе из албанског политичког миљеа. Полицијски органи на Косову и Метохији морају са посебном озбиљношћу и пажњом да реагују на све криминалне акте чија су мета Срби у енклавама, јер њихов положај је права и најмеродавнија слика ситуације на терену“, поручују из Канцеларије за КиМ.

„Док год се Србима упућују претње и док год напади на њих остају некажњени, неће бити основа да се у Приштини говори о постојању некаквог демократског и грађанског друштва на Косову и Метохији“, закључује се у саопштењу.