Jevtić: Greška je ne prijaviti koruptivne radnje, pozovite 0800 01 800

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije iz Ministarstva za zajednice i povratak su poručili da je iskorenjivanje korupcije

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije iz Ministarstva za zajednice i povratak su poručili da je iskorenjivanje korupcije moguće jedino ukoliko oni koji prijavljuju korupciju uživaju punu zaštitu i sigurnost. To je razlog što je ovo ministarstvo danas pokrenulo besplatnu telefonsku liniju, pa sada pozivom na broj 0800 01 800, svi građani mogu svakim radnim danom od 8.00 do 16.00 časova potpuno besplatno i anonimno da prijave korupciju u vezi sa radom Ministarstva za zajednice i povratak.

„Svi podaci su zaštićeni i predaju se policiji, a kasnije i sudskim organima, tužilastvu itd. Želimo da ohrabrimo građane i pozivamo svakoga ko ima bilo kakvu informaciju, a koja je vezana za ministarstvo na čijem sam ja čelu, da na ovaj broj telefona prijave svoja saznanja i da budu sigurni da će nadležni organi postupiti u skladu sa zakonom“, kazao je Dalibor Jevtić, naglašavajući da svi koji su deo nekih nezakonitih radnji moraju da shvate da time ugrožavaju čitavo društvo.

Jevtić ističe da je aktivno učešće medija i organizacija civilnog društva neophodno u borbi protiv korupcije, a da je primarni cilj društvo bez korupcije i da jedino na takav način poverenje između građana i institucija neće biti upitno.

„Novac građana, onih koji plaćaju porez, mora biti upotrebljen na način da donese bolje sutra i pojedincima i svima nama“, kaže Jevtić i dodaje da je „velika greška ne prijaviti nešto što je protivzakonito i koruptivno“.

„Nadamo se da ćemo ovom telefonskom linijom doprineti da sa jedne strane ohrabrimo one koji imaju bilo kakvih informacija vezanih za korupciju, a sa druge strane one koje možda u ovom trenutku čine nešto ili razmišljaju o tome ili su podložni tim nezakonitim radnjama da dobro razmisle u budućnosti na koji način i kako deluju“, zaključuje Dalibor Jevtić.

Ministarstvo za zajednice i povratak je telefonsku liniju za prijavu korupcije instalirano u saradnji sa Regulatornim autoritetom za elektronske i poštanske komunikacije i Telekomom Kosova.

 Ana Marković