Јевтић: Грешка је не пријавити коруптивне радње, позовите 0800 01 800

Поводом обележавања Међународног дана борбе против корупције из Министарства за заједнице и повратак су поручили да је искорењивање корупције могуће једино уколико они који пријављују корупцију уживају пуну заштиту и сигурност. То је разлог што је ово министарство данас покренуло бесплатну телефонску линију, па сада позивом на број 0800 01 800, сви грађани могу сваким радним даном од 8.00 до 16.00 часова потпуно бесплатно и анонимно да пријаве корупцију у вези са радом Министарства за заједнице и повратак.

„Сви подаци су заштићени и предају се полицији, а касније и судским органима, тужиластву итд. Желимо да охрабримо грађане и позивамо свакога ко има било какву информацију, а која је везана за министарство на чијем сам ја челу, да на овај број телефона пријаве своја сазнања и да буду сигурни да ће надлежни органи поступити у складу са законом“, казао је Далибор Јевтић, наглашавајући да сви који су део неких незаконитих радњи морају да схвате да тиме угрожавају читаво друштво.

Јевтић истиче да је активно учешће медија и организација цивилног друштва неопходно у борби против корупције, а да је примарни циљ друштво без корупције и да једино на такав начин поверење између грађана и институција неће бити упитно.

„Новац грађана, оних који плаћају порез, мора бити употребљен на начин да донесе боље сутра и појединцима и свима нама“, каже Јевтић и додаје да је „велика грешка не пријавити нешто што је противзаконито и коруптивно“.

„Надамо се да ћемо овом телефонском линијом допринети да са једне стране охрабримо оне који имају било каквих информација везаних за корупцију, а са друге стране оне које можда у овом тренутку чине нешто или размишљају о томе или су подложни тим незаконитим радњама да добро размисле у будућности на који начин и како делују“, закључује Далибор Јевтић.

Министарство за заједнице и повратак је телефонску линију за пријаву корупције инсталирано у сарадњи са Регулаторним ауторитетом за електронске и поштанске комуникације и Телекомом Косова.

 Ана Марковић