Јевтић и Федеричи: Миран живот свих, предуслов напретка косовског друштва

Безбедност Срба на Косову данас је била једна од тема разговора министра за повратак и заједнице Далибора Јевтића и комаданта КФОР-а, генерал-мајора Франка Федеричија. Јевтић је рекао да очекује да КФОР буде транспарентан у процесу спровођења истраге, како последњег инцидента, тако и свих претходних инцидената који су се догађали, а највише су били усмерени на Србе повратнике, саопштено је из Министарства за заједнице и повратак.

“Ово је за конкретну акцију у виду спречавања сличних инцидената. Оно на шта сам указао, јесте чињеница да како год неко називао ове инциденте, изолованим, или инцидентима из овог или оног разлога, они шире страх, посебно међу повратницима и то је суштински проблем. Важно је да они који су дужни да обезбеде сигурност за ове људе то и учине”, изјавио је за наш портал Далибор Јевтић.

Он је такође додао да људима који су мета напада не треба никаква деклеративна подршка или обећање, ако се то касније не спроведе у дело, већ да им потребна пуна заштита и да је одговорност на институцијама које ту заштиту треба и да пруже.

“Ако је чињеница да људи прво зову нас који немамо суштинску надлежност по питању безбедности, онда то довољно говори у прилог ономе што сам рекао, а то је да немају поверења у оне које би требало да раде и осигурају безбедност. Одговорност је на локалним представницима и полицији и они су дужни да превентивно делују и то стално понављам, а то је спречавање неких будућих инцидената”, рекао је Јевтић.

Најновији напад на Србина повратника Радоја Пумпаловића у селу Дубрава код Истока изазвао је узнемиреност Срба у Метохији. По подацима Министарства за повратак и заједнице на Косову се ове године догодило преко 50 напада на Србе јужно од Ибра.

Такође, министер Јевтић и генерал-мајор Федеричи разговарали су и о политичкој ситуацији на Косову, као и о пандемији COVIDA-19 и неопходности поштовања свих препоручених мера, како би се ситуација стабилизовала.

Ана Марковић