Jevtić i Federiči: Miran život svih, preduslov napretka kosovskog društva

Bezbednost Srba na Kosovu danas je bila jedna od tema razgovora ministra za povratak i zajednice Dalibora Jevtića i komadanta KFOR-a,

Bezbednost Srba na Kosovu danas je bila jedna od tema razgovora ministra za povratak i zajednice Dalibora Jevtića i komadanta KFOR-a, general-majora Franka Federičija. Jevtić je rekao da očekuje da KFOR bude transparentan u procesu sprovođenja istrage, kako poslednjeg incidenta, tako i svih prethodnih incidenata koji su se događali, a najviše su bili usmereni na Srbe povratnike, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

“Ovo je za konkretnu akciju u vidu sprečavanja sličnih incidenata. Ono na šta sam ukazao, jeste činjenica da kako god neko nazivao ove incidente, izolovanim, ili incidentima iz ovog ili onog razloga, oni šire strah, posebno među povratnicima i to je suštinski problem. Važno je da oni koji su dužni da obezbede sigurnost za ove ljude to i učine”, izjavio je za naš portal Dalibor Jevtić.

On je takođe dodao da ljudima koji su meta napada ne treba nikakva deklerativna podrška ili obećanje, ako se to kasnije ne sprovede u delo, već da im potrebna puna zaštita i da je odgovornost na institucijama koje tu zaštitu treba i da pruže.

“Ako je činjenica da ljudi prvo zovu nas koji nemamo suštinsku nadležnost po pitanju bezbednosti, onda to dovoljno govori u prilog onome što sam rekao, a to je da nemaju poverenja u one koje bi trebalo da rade i osiguraju bezbednost. Odgovornost je na lokalnim predstavnicima i policiji i oni su dužni da preventivno deluju i to stalno ponavljam, a to je sprečavanje nekih budućih incidenata”, rekao je Jevtić.

Najnoviji napad na Srbina povratnika Radoja Pumpalovića u selu Dubrava kod Istoka izazvao je uznemirenost Srba u Metohiji. Po podacima Ministarstva za povratak i zajednice na Kosovu se ove godine dogodilo preko 50 napada na Srbe južno od Ibra.

Takođe, minister Jevtić i general-major Federiči razgovarali su i o političkoj situaciji na Kosovu, kao i o pandemiji COVIDA-19 i neophodnosti poštovanja svih preporučenih mera, kako bi se situacija stabilizovala.

Ana Marković