Корона букти

Илустрација фото: pixabay/geralt

На територији општине Грачаница код још осам особа потврђена је инфекција корона вирусом, а на Инфективној клиници у Лапљем Селу се тренутно налази 32 пацијента, саопштила је општинска Информативна служба информацију Кризног штаба, који позива грађане на опрез и на строго поштовање прописаних мера.

Из Кризног штаба општине Грачаница обавештавају јавност да са осам нових случаја, укупан број позитивних на корона вирус на територији општине Грачаница износи 263.

Из Кризног штаба општине Грачаница позивају мештане општине Грачаница на појачан степен одговорности и дисциплинованог понашања у наредним данима, што се пре свега односи на ношење заштитних маски, одржавање дистанце и правовремено јављање у најближу ковид амбуланту са појавом првих симптома.

„ Молимо све мештане да најозбиљније схвате тренутну епидемиолошку ситуацију и да се строго придржавају свих прописаних мера како би сачували своје здравље и здравље својих најближих. Мере предострожности су неопходне како би се спречило даље ширење Ковида-19, посебно у смислу друштвених активности, прослава и великих окупљања које потенцијално могу бити највећа опасност од преношења вируса“, саопштено је из Кризног штаба.

У општинама на КиМ са већински српским становништвом, у последња 24 сата је преминула једна особа из Гораждевца, а од укупно 161 тестираног узорка, регистровано је 67 новооболелих, а 57 особа је излечено, саопштено је из Кризног штаба у Северној Митровици.

Из Косовске Митровице је 18 новооболелих, из Зубиног Потока 12, из Лепосавића 10, из Грачанице и Пећи по осам, Звечана и Прилужја по четири, Липљана, Призрена и Гњилана по један. По четири излечене особе су из Северне Митровице и Звечана, троје излечених је из Пећи и по једна излечена особа је из Грачанице, Прилужја, лепосавића и Зубиног Потока.

Тренутно је у већински српским срединама 1.436 активних случајева заразе, а од почетка епидемије је тестирано 10.125 узорака, регистровано је 2.869 оболелих, од којих су 63 лица преминуло.

COVID-19 је однео још 54 жртве у Србији у последња 24 сата, а од 22.316 тестираних узорака су регистроване 7.804 новооболеле особе, саопштено је на сајту Министарства здравља covid19.rs.

На болничком лечењу се налази 8.489, а на респираторима 319 пацијената. Од почетка епидемије, у Србији је тестирано 1.958.473 узорка, регистрована је 241.831 оболела особа, од којих је 2.116 лица преминуло.

Још 11 особа је преминуло од последица корона вируса у већински албанским срединама на Косову, од 1.357 тестираних узорака је регистрована 561 новооболела особа, док су 884 лица излечена, саопштено је из Института за јавно здравље у Приштини.

На Косову, у већински албанским срединама је тренутно 12.253 активна случаја заразе, а од почетка епидемије су тестирана 156.982 узорка, регистровано је 44.442 оболела лица, од којих је 1.148 особа преминуло.

Ана Марковић