Korona bukti

Илустрација фото: pixabay/geralt

Илустрација фото: pixabay/geralt

Na teritoriji opštine Gračanica kod još osam osoba potvrđena je infekcija korona virusom, a na Infektivnoj klinici u Lapljem Selu se trenutno nalazi 32 pacijenta, saopštila je opštinska Informativna služba informaciju Kriznog štaba, koji poziva građane na oprez i na strogo poštovanje propisanih mera.

Iz Kriznog štaba opštine Gračanica obaveštavaju javnost da sa osam novih slučaja, ukupan broj pozitivnih na korona virus na teritoriji opštine Gračanica iznosi 263.

Iz Kriznog štaba opštine Gračanica pozivaju meštane opštine Gračanica na pojačan stepen odgovornosti i disciplinovanog ponašanja u narednim danima, što se pre svega odnosi na nošenje zaštitnih maski, održavanje distance i pravovremeno javljanje u najbližu kovid ambulantu sa pojavom prvih simptoma.

„ Molimo sve meštane da najozbiljnije shvate trenutnu epidemiološku situaciju i da se strogo pridržavaju svih propisanih mera kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svojih najbližih. Mere predostrožnosti su neophodne kako bi se sprečilo dalje širenje Kovida-19, posebno u smislu društvenih aktivnosti, proslava i velikih okupljanja koje potencijalno mogu biti najveća opasnost od prenošenja virusa“, saopšteno je iz Kriznog štaba.

U opštinama na KiM sa većinski srpskim stanovništvom, u poslednja 24 sata je preminula jedna osoba iz Goraždevca, a od ukupno 161 testiranog uzorka, registrovano je 67 novoobolelih, a 57 osoba je izlečeno, saopšteno je iz Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

Iz Kosovske Mitrovice je 18 novoobolelih, iz Zubinog Potoka 12, iz Leposavića 10, iz Gračanice i Peći po osam, Zvečana i Prilužja po četiri, Lipljana, Prizrena i Gnjilana po jedan. Po četiri izlečene osobe su iz Severne Mitrovice i Zvečana, troje izlečenih je iz Peći i po jedna izlečena osoba je iz Gračanice, Prilužja, leposavića i Zubinog Potoka.

Trenutno je u većinski srpskim sredinama 1.436 aktivnih slučajeva zaraze, a od početka epidemije je testirano 10.125 uzoraka, registrovano je 2.869 obolelih, od kojih su 63 lica preminulo.

COVID-19 je odneo još 54 žrtve u Srbiji u poslednja 24 sata, a od 22.316 testiranih uzoraka su registrovane 7.804 novoobolele osobe, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

Na bolničkom lečenju se nalazi 8.489, a na respiratorima 319 pacijenata. Od početka epidemije, u Srbiji je testirano 1.958.473 uzorka, registrovana je 241.831 obolela osoba, od kojih je 2.116 lica preminulo.

Još 11 osoba je preminulo od posledica korona virusa u većinski albanskim sredinama na Kosovu, od 1.357 testiranih uzoraka je registrovana 561 novoobolela osoba, dok su 884 lica izlečena, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje u Prištini.

Na Kosovu, u većinski albanskim sredinama je trenutno 12.253 aktivna slučaja zaraze, a od početka epidemije su testirana 156.982 uzorka, registrovano je 44.442 obolela lica, od kojih je 1.148 osoba preminulo.

Ana Marković