Завршен ГРАФЕСТ, најбољи филм Горана Аврамовића „Упркос свему“

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Девети међународни фестивал документарног филма и телевизијских форми ГРАФЕСТ, затворен је доделом награда. Најбољи филм на овогодишњем ГРАФЕСТУ је „Упркос свему“, аутора Горана Аврамовића и Игора Вуковића, у коопродукцији РТВ КИМ-а и Кликер-а, који говори о 70 година рада Приштинског народног позоришта.

Другу награду су освојили новинари РТК 2 Марко Закић и Ерсин Шаљми, за филм „Српска реп сцена на Косову“, а трећенаграђена је новинарка Њу прес продукције, Катарина Маринковић за новинарску причу „Људи бројеви“.

Жири је ове године доделио и специјалне дипломе, Соњи Ристић за ауторске филмове “Петар” и “Мирјана”, Ивану Митићу за рад “Једном гимназијалац, увек гимназијалац” и Бојану Кошанину и Александру Миладиновићу, сниматељима РТК 2, за фотографију у филму “У дану кад се Бог јави”.

Ове године, чланови жирија су били професори Светлана и Зоран Поповић и новинари Ивана Вановац и Ђорђе Јевтић.

„Закључак жирија на крају овог Графеста јесте да корона ауторе са Косова и Метохије није омела, они су остали доследни оном најљудскијем у нама, најприватнијим и најличнијим осећањима која сви гајимо у себи, која нас плаше и боле и на томе су највише радили. Када су у питању аутори са Косова и Метохије, пре свега колеге новинари, а онда и документаристи и сви они који су учествовали, доказали су да суштина свега јесте у ономе како се осећамо, а не у ономе шта се дешава око нас,” рекла је чланица жирија Ивана Вановац.

А.Ћ.