Из перспективе уметника, политика и уметност имају различите путеве

Сликар, вајар и карикатуриста Агим Краснићи, поручио је данас младима из Центра грађанске енергије у Грачаници да што више раде на сопственом образовању и да, уколико препознају имало талента код себе, искористе време, посебно у време пандемије корона вируса, и почну да се баве уметношћу, јер ће тако бити испуњенији. Краснићи је учествовао на дебати “Енергија у доба короне, из перспективе уметника”, коју је организовала НВО “Комуникација за развој друштва”, уз подршку Косовске фондације за отворено друштво.

Агим Краснићи је имао сопствене изложбе карикатуре широм света, па очекује да ускоро излаже и у некој од средина насељеним већински Србима, сам или са колегама. То је, по његовим речима, најбољи начин приближавања заједница, најбољи начин да дође до помирења, јер уметници виде даље од политичара.

“Политика и уметност су две различите ствари. Политика има свој, а уметност свој пут. Мислим да политика не може много да се меша у уметност, поготову не у сликарство, али рецимо код карикатуре имамо тога и некада то зна да буде и веома лоше. Неки карикатуристи злоупотребљавају своје знање и положај, што некада може да изазове и трагедије”, тврди Агим Краснићи.

Iz perspektive umetnika

Sa umetnicima Agimom Krasniqi (vajar, slikar i karikaturista) i Milošem Mitićem (šef umetničkog sektora ansambla „Venac“) pričamo kolko umetnost i kultura mogu da budu vrsta psihoterapije u vreme pandemije.

Posted by CSD – Communication for Social Development on Thursday, December 10, 2020

У тренутној ситуацији, по мишљењу Краснићија, све врсте уметности су важне, а карикатура посебно јер, осим што критикује негативне друштвене појаве, изазива смех и добро расположење код посматрача.

“На свету има неколико милиона сликара, а на милион сликара само по један карикатуриста. А да би се бавио карикатуром, мораш имати посебну енергију коју ћеш пребацити на друге људе који ће боље да се осећају са том енергијом. Негативну енергију треба одбацивати од себе и ући у дан са смехом”, каже сликар, вајар и карикатуриста Агим Краснићи, који је завршио грађевински факултет.

Порука Агима Краснићија младим људима који желе да се баве уметношћу, јесте да је таленат нешто што је појединцу дала природа, али да само рад може да створи самог уметника.

“Уметност у човеку ствара посебно духовно стање, смиреност и позитивност и уметникова позитивна енергија се преноси на околину”, закључио је Краснићи и позвао институције културе да више улажу у младе уметнике, а цивилни сектор и медије да их више промовишу, посебно младе, било да се они баве музиком, писањем, сликањем, фолклором или неком другом врстом уметности.

Анђелка Ћуп