Додељена признања Бели и Црни божур за 2020 годину

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Удружење новинара Србије (УНС) на Косову и Метохији седму годину за редом додељује признања Бели и Црни божур институцијама и појединцима, за најбољу и најлошију сарадњу са новинарима у текућој години. “Црни божур” за најлошију сарадњу са медијима, за ову годину је додељен директору Клиничко болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници, др Братиславу Лазићу, који се није појавио ни данас пред новинарима, а добитници признања “Бели божур”, ове године су адвокат Дејан Васић из Косовске Митровице и историчар Александар Гуџић из Добротина. Ове године је за признање “Бели божур” номиновано 14, док је за “Црни божур” номиновано шест кандидата.

Отвореност и сарадња појединаца и институција са медијима и новинарима, потребна је искључиво због јавности, сматрају у Удружењу новинара Србије на КиМ.

“Апелујем у име Удружења новинара Србије, на све оне који не сарађују са медијима, да одговорају на телефонске позиве, да одговарају на питања новинара, да учествују у емисијама, а не да нас на неки начин игноришу или врше селекцију медија и новинара, односно да сами бирају коме ће да се обрате или коме ће да дају изјаве или кога ће да позову на неки догађај”, изјавио је председник Удружења новинара Србије на КиМ Будимир Ничић, наглашавајући да на тај начин заправо сви појединци или институције које игноришу медије, игноришу и саму јавност, односно њихове грађане.

Образлажући одлуку о плакати Црног божура. чланица УНС-а, уредница РТВ КИМ Зорица Воргучић, казала је да је у време пандемије вируса Цовид -19, др Лазић у највећој мери избегавао појављивање у медијима.

“У почетном периоду пандемије, било је потребно извршити велики притисак како би се уопште организовала конференција за штампу др Лазића и Кризног штаба за борбу против овог вируса. Др Лазић је наставио да избегава одговоре на новинарска питања, али се и дешавало да селективно бира медије којима ће давати изјаве. Такође су према подацима УНС-а Косова, забележене и отворене изјаве нетрепељивости против појединих редакција и новинара. Због оваквих поступака човека који по функцији има највећу одговорност и обавезу у Клиничко болничком центру Приштина са седиштем у Грачаници, а нарочито у једној од најтежих година у савременој историји човецанства, колеге новинари су одлучили да управо др Лазића плакетом “Црни божур” упозоре и подсете на његове обавезе према јавности и пацијентима”, рекла је Воргучићева.

Адвокат Дејан Васић је рекао да се увек трудио колико год је то било у његовој моћи, да новинаре и јавност обавести о судским предметима на којима је радио.

“Саопштења која су новинари добијали од мене, била су везана за посао којим се бавим, а превасходно за људе које сам све ове године пред косовским судовима бранио и заступао. Можда са те стране, део награде за ову заслугу иде и борби тих људи за истину, за правду, за један другачији третман косовског друштва према њима”, изјавио је Васић.

Историчар Александар Гуџић рекао је да Дом културе који представља, треба да буде пример осталим институцијама како треба сарађивати са медијима.

“Медији су важни као и сарадња културних институција са медијима, у циљу промовисању високе културе, која је значајна за развој сваког друштва, па и овог нашег”, казао је Гуџић.

Додела признања Бели и Црни божур организована је у Дому културе у Грачаници, уз поштовање свих препоручених епидемиолошких мера. Признања Бели и Црни божур, Удружење новинара Србије на Косову, установило је 2014. године.

Ана Марковић