Европска федерација новинара: Новинари би требало да имају статус неопходних радника

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Европска федерација новинара (ЕФЈ) покренула је, у партнерству са својим подружницама у Албанији, на Косову, у Црној Гори, Северној Македонији, у Србији и у Турској, кампању на друштвеним мрежама ради подизања свести о потреби да се новинари сматрају неопходним радницима, наводи се у саопштењу НУНС-а, преноси портал Коссев.

Током здравствене кризе новинари имају једну од кључних улога. Када се од већине грађана захтева да остану код куће, они су очима и ушима на терену, доносећи поуздане и проверене информације, наводи НУНС.

У региону је пандемија COVID-19 многим новинарима значила дуже радно време, ниже плате, ограничена путовања, недостатак заштитне опреме и здравствено осигурање, што их додатно излаже вирусу.

Новинари су пресудни за здравље и сигурност становништва као и за демократију. Излажу своје здравље ризику како би обавештавали.

Ипак, у неким европским земљама новинари се и даље не сматрају кључним радницима чија је радна способност такође угрожена због пандемије, саопштава ЕФЈ.

Иако су неке владе одлучиле да категоризују новинаре као кључне раднике, заједно са

радницима у здравству и социјалној заштити, прехрамбеној индустрији или наставницима, друге то нису учиниле, наводи се.

Стога овом кампањом новинарска удружења и синдикати подсећају да су иза екрана и вести које конзумирамо неколико пута дневно, новинари и медијски радници који вредно раде у тешким условима како би на најбољи могући начин информисали јавност.

Овај статус „неопходног радника“ омогућава им приступ бројним погодностима као што су слобода кретања, плаћено боловање, заштитна опрема, новчана накнада или приступ бризи о деци.

Генерални секретар ЕФЈ, Рикардо Гутјерез (Ricardo Gutierrez), позвао је све европске владе да новинаре сматрају неопходним радницима и пруже им одговарајућу надокнаду.

„Новинари су били критични према владином одговору на COVID-19. Они су верификовали информације, држали одговорним званичнике, истраживали многе углове пандемије, интервјуисали стручњаке. Информативни медији су постали суштински јавни сервис, доживели смо

огроман пораст конзумације вести. То би требало некако да се одрази“, рекао је он.

Ову кампању координира Европска федерација новинара (ЕФЈ) у оквиру пројекта који је финансирао УНЕСЦО „Изградња поверења у медије у југоисточној Европи и Турској“ у партнерству са подружницама у Албанији (АПЈА), Босни и Херцеговини (БХ Новинари), Косово (АЈК), Црна Гора (СМЦГ), Северна Македонија (ССНМ), Србија (СИНОС и НУНС) и Турска (ТГС).

Извор: Коссев