Evropska federacija novinara: Novinari bi trebalo da imaju status neophodnih radnika

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Evropska federacija novinara (EFJ) pokrenula je, u partnerstvu sa svojim podružnicama u Albaniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, u Srbiji i u Turskoj,

Evropska federacija novinara (EFJ) pokrenula je, u partnerstvu sa svojim podružnicama u Albaniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, u Srbiji i u Turskoj, kampanju na društvenim mrežama radi podizanja svesti o potrebi da se novinari smatraju neophodnim radnicima, navodi se u saopštenju NUNS-a, prenosi portal Kossev.

Tokom zdravstvene krize novinari imaju jednu od ključnih uloga. Kada se od većine građana zahteva da ostanu kod kuće, oni su očima i ušima na terenu, donoseći pouzdane i proverene informacije, navodi NUNS.

U regionu je pandemija COVID-19 mnogim novinarima značila duže radno vreme, niže plate, ograničena putovanja, nedostatak zaštitne opreme i zdravstveno osiguranje, što ih dodatno izlaže virusu.

Novinari su presudni za zdravlje i sigurnost stanovništva kao i za demokratiju. Izlažu svoje zdravlje riziku kako bi obaveštavali.

Ipak, u nekim evropskim zemljama novinari se i dalje ne smatraju ključnim radnicima čija je radna sposobnost takođe ugrožena zbog pandemije, saopštava EFJ.

Iako su neke vlade odlučile da kategorizuju novinare kao ključne radnike, zajedno sa

radnicima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, prehrambenoj industriji ili nastavnicima, druge to nisu učinile, navodi se.

Stoga ovom kampanjom novinarska udruženja i sindikati podsećaju da su iza ekrana i vesti koje konzumiramo nekoliko puta dnevno, novinari i medijski radnici koji vredno rade u teškim uslovima kako bi na najbolji mogući način informisali javnost.

Ovaj status „neophodnog radnika“ omogućava im pristup brojnim pogodnostima kao što su sloboda kretanja, plaćeno bolovanje, zaštitna oprema, novčana naknada ili pristup brizi o deci.

Generalni sekretar EFJ, Rikardo Gutjerez (Ricardo Gutierrez), pozvao je sve evropske vlade da novinare smatraju neophodnim radnicima i pruže im odgovarajuću nadoknadu.

„Novinari su bili kritični prema vladinom odgovoru na COVID-19. Oni su verifikovali informacije, držali odgovornim zvaničnike, istraživali mnoge uglove pandemije, intervjuisali stručnjake. Informativni mediji su postali suštinski javni servis, doživeli smo

ogroman porast konzumacije vesti. To bi trebalo nekako da se odrazi“, rekao je on.

Ovu kampanju koordinira Evropska federacija novinara (EFJ) u okviru projekta koji je finansirao UNESCO „Izgradnja poverenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj“ u partnerstvu sa podružnicama u Albaniji (APJA), Bosni i Hercegovini (BH Novinari), Kosovo (AJK), Crna Gora (SMCG), Severna Makedonija (SSNM), Srbija (SINOS i NUNS) i Turska (TGS).

Izvor: Kossev