Потврђена оптужница против Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова потврдио је 11. децембра ове године оптужницу против Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја за кривична дела против правосуђа, односно ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, одмазду и повреду тајности поступка, коју је специјализовани тужилац поднео 30. октобра 2020, каже се у званичном саопштењу Спевијализованих већа Косова у Хагу.

“Оптужбе из потврђене оптужнице почивају на добро утемељеној сумњи да су најкасније од 7. до 25. септембра, на три конференције за штампу и другим скуповима који су се медијски преносили, као и даљим дистрибуирањем, укључујући путем изјава на друштвеним мрежама, г. Гуцати и г. Харадинај неовлашћено открили информације заштићене Законом о Специјализованим већима, укључујући заштићене податке о извесним (потенцијалним) сведоцима на основу којих се може открити њихов идентитет. Г. Гуцати и г. Харадинај су (потенцијалним) сведоцима упућивали потцењивачке оптужбе и поруке и у више наврата изражавали намеру да саботирају рад Специјализованих већа. Тим радњама су г. Гуцати и г. Харадинај учинили повреду тајности поступка, вршили одмазду и застрашивање против (потенцијалних) сведока Специјализованог тужилаштва, што је имало за последицу опструкцију његовог рада и истрага”, тврди се у саопштењу.

По закону, Специјализована већа Косова имају надлежност да суде појединцима за кривична дела против правосуђа када се та дела односе на званичне поступке и службенике Специјализованих већа.

Гуцати и Харадинај су ухапшени као осумњичена лица 25. септембра 2020. од стране Специјализованог тужилаштва, уз подршку Еулекса и полиције Косова, и доведени у Притворски објекат Специјализованих већа Косова у Хагу. Харадинај је први пут приступио суду у својству осумњиченог лица 29. септембра 2020, а прво приступање суду осумњиченог Гуцатија одржано је 1. октобра 2020.

С потврђивањем оптужнице, Гуцати и Харадинај постају оптужена лица пред Специјализованим већима и тиме ће њихов предмет ући у фазу претходног поступка која почиње првим приступањем суду.

Прво Харадинајево приступање суду у својству оптуженог биће одржано у уторак, 15. децембра 2020, с почетком у 15:00х, а Гуцати ће се први пут појавити пред судом у својству оптуженог у петак, 18. децембра 2020, с почетком у 11:00х. заседања ће бити јавна.

А.М.