Potvrđena optužnica protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova potvrdio je 11. decembra ove godine optužnicu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova potvrdio je 11. decembra ove godine optužnicu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja za krivična dela protiv pravosuđa, odnosno ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka, koju je specijalizovani tužilac podneo 30. oktobra 2020, kaže se u zvaničnom saopštenju Spevijalizovanih veća Kosova u Hagu.

“Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su najkasnije od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem, uključujući putem izjava na društvenim mrežama, g. Gucati i g. Haradinaj neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući zaštićene podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet. G. Gucati i g. Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća. Tim radnjama su g. Gucati i g. Haradinaj učinili povredu tajnosti postupka, vršili odmazdu i zastrašivanje protiv (potencijalnih) svedoka Specijalizovanog tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju njegovog rada i istraga”, tvrdi se u saopštenju.

Po zakonu, Specijalizovana veća Kosova imaju nadležnost da sude pojedincima za krivična dela protiv pravosuđa kada se ta dela odnose na zvanične postupke i službenike Specijalizovanih veća.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni kao osumnjičena lica 25. septembra 2020. od strane Specijalizovanog tužilaštva, uz podršku Euleksa i policije Kosova, i dovedeni u Pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu. Haradinaj je prvi put pristupio sudu u svojstvu osumnjičenog lica 29. septembra 2020, a prvo pristupanje sudu osumnjičenog Gucatija održano je 1. oktobra 2020.

S potvrđivanjem optužnice, Gucati i Haradinaj postaju optužena lica pred Specijalizovanim većima i time će njihov predmet ući u fazu prethodnog postupka koja počinje prvim pristupanjem sudu.

Prvo Haradinajevo pristupanje sudu u svojstvu optuženog biće održano u utorak, 15. decembra 2020, s početkom u 15:00h, a Gucati će se prvi put pojaviti pred sudom u svojstvu optuženog u petak, 18. decembra 2020, s početkom u 11:00h. zasedanja će biti javna.

A.M.