Промоција књиге „Горанци свачији и ничији, а ипак своји“

Промоција књиге „Горанци свачији и ничији, а ипак своји“, аутора Зејнела Зејнелија, одржаће се на фејсбук страници Дома културе Грачаница.

Зејнел Зејнели, који је до сада објавио десет књига о Косову и Метохији, у књизи „Горанци свачији и ничији, а ипак своји“, сабрао је сва научна и друга објашњења и тврдње о томе шта су, одакле су и ко су уопште Горанци који живе на Косову на падинама Шар-планине, стешњени између две границе – Македоније и Албаније. Зејнели је дуго сакупљао грађу, па тако књига садржи више од двадесет научних и других радова о Горанцима. У њој је и један од првих научних истраживања академика др Милисава Лутовца, који је истраживао Гору, где живе Горанци, и Опоље где живе Албанци. Ту су и истраживања Српске академије наука и уметности о Гори и Опољу и Подгори (делови Средске жупе, недалеко од Призрена) која нису до краја обављена, због ратних дејстава и бомбардовања Србије 1999. године.

Зејнел Зејнели је рођен у селу Брод, 1950. године. Основну и средњу школу је завршио у Призрену а Правни факултету у Приштини. Новинарством је почео да се бави 1970. године и врло брзо је постао запажен међу новинарима на Косову и Метохији. Године 1975. постао је стални дописник Политике из Приштине. Члан је Друштва књижевника Војводине и аутор више књига.

Промоција ће бити одржана 16.децембра у 18 часова, а организована је у оквиру пројекта „Изоловане средине – стварање, страх и култура као слобода“ који се реализује уз подршку Министарства културе и информисања Владе Републике Србије.

А.М.