Муке Марие Луизе Николић

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Мариа Луиза Николић, учитељица у пензији, над чијом имовином је извршена експропријација од стране општине Пећ, већ преко 60 година покушава да поврати своју земљу за коју је сигурна да јој је одузета на начин који није у складу са законом и правним оквирима. Породица Николић поседовала је земљиште од 41 ара у центру Пећи и општинске власти су почеле да врше експропријацију над њиховом имовином још од 1953. године.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Општина Пећ је тада склопила предуговор са мојом покојном свекрвом да ће тих 50-тих година у року од годину дана да одради купопродајни уговор и да ће она добити новчану надокнаду коју су они понудили, а од те надокнаде, платиће једну половину Завод за урбанизам, а другу половину општина. Међутим, до данашњег дана није плаћено ни од стране Завода, а ни од општине. Али, општина је искористила наш плац и доделила га одређеним лицима за које сматра им је потребно доделити земљиште од стране општине. Општина Пећ је присвојила нашу имовину без икаквог права, јер нити постоји решење о експропријацији, нити постоји решење о купопродаји. Од тада почињу наши проблеми“, прича Николићева, наглашавајући да јој се покојни супруг за живота годинама борио како би повратио имовину коју му је општина непрекидно, годинама одузимала мало помало. Пошто није успела да реши проблем имовине која јој је насилно одузета још у периоду бивше Југославије, након оружаних сукоба на Косову и Метохији 1999. године, борба госпође Марие Луизе са општинским властима у Пећи се наставља. Наиме, након смрти супруга 1998., општина Пећ јој је признала власништво над 13 ари земљишта од 41 ара колико су поседовали. И док је УНМИК контролисао рад општинских власти на Косову, све је било у реду до 2007. године, а онда је сазнала да поседује само три и по ара земљишта.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Без икаквог валидног решења су ми поново одузели земљу, јер ја никакво решење нисам добила. Имам документ када су ми признавали половину имовине, јер се моја имовина дели на два дела. Један део од шест ари и други део од седам ари. Сада од тих 13 ари мени признају само три и по ара плаца. На основу чега? Нити имам решење о експропријацији, нити имам било које друго решење“, казала је за наш портал Мариа Луиза Николић. Када је 2007 године отишла у Ријеку у посету породици, пријатељи су јој јавили да јој је неко узурпирао имовину која је остала у Пећи. Човек који јој је узурпирао имовину наводно је дозволу добио од општине Пећ.

“Прво сам пријавила полицији. Полиција ми је рекла да морам да имам документ од КПА (Косовске поверилачке агенције) да је то моје власништво. Они су прво држали неколико година мој предмет, после су ми распарчали предмет, поделили на три дела, на три парцеле. Ја сам их опет тужила суду. Одговорили су ми да немам право. Обратила сам се и омбудсману, али нисам имала заштиту ни од кога. Сама сам ангажовала адвоката и тужила сам општину што је дозволила оном човеку да заузме мој плац. Трајало је то доста времена и на крају сам изгубила парницу. Навели су да сам закаснила. Закаснила за кога? Што сам тражила моје право у то време. Нисам могла да тражим раније, када он раније није узурпирао плац, него онда када се и десило и када му је општина дозволила да узурпира моју имовину. Да није жалосно, било би смешно”, рекла нам је Николићева.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Мариа Луиза је такође додала да се обратила и Апелационом суду и да је после скоро четири године добила решење да се судски поступак по питању њене имовине враћа на поновно суђење.

“Председник општине Пећ се правио као да Апелациони суд није донео то решење и да га он није добио. Такође је знао да се мој адвокат разболео од COVIDA-19 и пре неколико дана преминуо, па је почео још неку градњу на мом земљишту коју ја покушавам да обуставим, односно да спречим. Такође, они у општини знају да ја станујем приватно у Приштини и због ограничености кретања (пошто имам 81 годину) и тренутне епидемиолошке ситуације са корона вирусом не могу тренутно да отпутујем у Пећ. Али, то ме неће спречити да се и даље борим за своју земљу. Ако треба, жалићу се и међународном судству”, поручује резигнирано Мариа Луиза Николић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Са представницима општине нисмо успели да разговарамо, јер је директор катастра болестан, а остали службеници кажу да нису надлежни за овај проблем.

Подсећамо да је општина Пећ одузела плац и Милораду Ђоковићу из села Витомирице, о чему је наш портал писао, па и поред правоснажне судске одлуке, не жели да Ђоковићу дозволи коришћење тог плаца.

Ана Марковић