Општина Грачаница: Поништен конкурс „Ублажавање последица изазваних пандемијом вируса Ковид 19“

Општина Грачаница, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Општина Грачаница поништава конкурс на коме су додељена средства за активности организација цивилног друштва, у циљу спречавања ширења епидемије корона вируса, саопштила је општинска Информативна служба, уз образложење да су се невладине организације, добитнице грантова повукле из читавог процеса и да нису желеле да потпишу уговоре, као и због, како се наводи „неоснованог напада појединих политичара и дела медија“. Како незванично сазнајемо, поједини представници добитника грантова су потписали уговоре пре информације у београдском листу „Информер“, да не желе да користе та средства и да буду кориштени у политичке сврхе.

Саопштење општине Грачаница преносимо у целости.

Општина Грачаница и Комисија за процену пројеката обавештава јавност да је конкурс „Ублажавање последица изазваних пандемијом вируса Ковид 19“ поништен јер су невладине организације одустале од додељених средстава.

После многобројних неоправданих напада на рачун општине Грачаница и Комисије за процену пројеката од стране појединих политичара и дела медија, невладине организације које су конкурисале и добиле средства на конкурсу, обавестиле су нас да се повлаче и да не желе да потпишу уговоре за реализацију пројеката.

Сви пројекти за које је Комисија оценила да су квалитетни и да заслужују да буду финансијски подржани за циљ су имали ублажавање последица које су настале током пандемије вируса корона.

Последњих недеља општина Грачаница и четрнаест невладиних организација које су аплицирале на овом конкурсу нашле су се на мети појединих политичких партија и дела медија који су нас оптуживали за непоштовање закона и злоупотребу јавних средстава. Иако одговорно тврдимо да је процедура спроведена транспарентно и у складу са законом, појединци који себе још увек сматрају српским политичким представницима, иако то нису, искористили су овај конкурс за сопствену промоцију чинећи тиме штету својим суграђанима. Оваквим деловањем нанета је велика штета нашој заједници.

Општина Грачаница ће настојати да ова средства задржи у свом буџету, како их не бисмо враћали у Приштину, али, ако се на крају и то догоди, одговорност треба да преузму они који су све ово проузроковали својим неутемељеним и бесмисленим оптужбама.

На званичном сајту општине Грачаница можете наћи Одлуку о поништењу конкурса.