Канцеларија за КиМ: настављају се груби напади на српску верску и културну баштину

Канцеларија за Косово и Метохију са великом забринутошћу обавештава јавност да су непознати починиоци у близини остатака православне цркве у селу Суво Грло код Србице поставили знак на којем, на албанском и енглеском језику, пише „Наша црква“.

„Иако у овоме тренутку није јасно да ли је реч о нечијој самоиницијативној провокацији, или званичној кампањи Приштине, упозоравамо да је, након угрожавања манастира Високи Дечани и текста на једном албанском порталу у којем се Пећка Патријаршија назива албанском црквом, свакако реч о још једном грубом нападу на српску верску и културну баштину на Косову и Метохији. Реч је, наиме, о остацима цркве коју Срби из Сувог Грла и даље посећују у обредне сврхе, дакле о живом месту молитве и богослужења, и управо су они, са разлогом, поделили са нама забринутост због овакве провокације“, каже се између осталог у саопштењу Канцеларије за КиМ.

„Широм Косова и Метохије налазе се небројене српске цркве и остаци некадашњих српских православних сакралних објеката који сведоче о хришћанском и српском карактеру наше јужне покрајине, и никоме неће бити дозвољено да насиљем, грубим историјским фалсификатима и јефтиним провокацијама поништи векове српског трајања на тим просторима. О овом, као и свим сличним инцидентима у претходном периоду, обавестићемо надлежне међународне институције, борећи се доследно за слободу вероисповести и права Српске православне цркве на Косову и Метохији“, закључује се у саопштењу.

Подсећамо да је пре неколико дана непозната особа објавила видео снимак са текстом на албанском језику испред манстира Грачаница.