Kancelarija za KiM: nastavljaju se grubi napadi na srpsku versku i kulturnu baštinu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa velikom zabrinutošću obaveštava javnost da su nepoznati počinioci u blizini ostataka pravoslavne crkve

Kancelarija za Kosovo i Metohiju sa velikom zabrinutošću obaveštava javnost da su nepoznati počinioci u blizini ostataka pravoslavne crkve u selu Suvo Grlo kod Srbice postavili znak na kojem, na albanskom i engleskom jeziku, piše „Naša crkva“.

„Iako u ovome trenutku nije jasno da li je reč o nečijoj samoinicijativnoj provokaciji, ili zvaničnoj kampanji Prištine, upozoravamo da je, nakon ugrožavanja manastira Visoki Dečani i teksta na jednom albanskom portalu u kojem se Pećka Patrijaršija naziva albanskom crkvom, svakako reč o još jednom grubom napadu na srpsku versku i kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji. Reč je, naime, o ostacima crkve koju Srbi iz Suvog Grla i dalje posećuju u obredne svrhe, dakle o živom mestu molitve i bogosluženja, i upravo su oni, sa razlogom, podelili sa nama zabrinutost zbog ovakve provokacije“, kaže se između ostalog u saopštenju Kancelarije za KiM.

„Širom Kosova i Metohije nalaze se nebrojene srpske crkve i ostaci nekadašnjih srpskih pravoslavnih sakralnih objekata koji svedoče o hrišćanskom i srpskom karakteru naše južne pokrajine, i nikome neće biti dozvoljeno da nasiljem, grubim istorijskim falsifikatima i jeftinim provokacijama poništi vekove srpskog trajanja na tim prostorima. O ovom, kao i svim sličnim incidentima u prethodnom periodu, obavestićemo nadležne međunarodne institucije, boreći se dosledno za slobodu veroispovesti i prava Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju.

Podsećamo da je pre nekoliko dana nepoznata osoba objavila video snimak sa tekstom na albanskom jeziku ispred manstira Gračanica.