Osmani nastavlja konsultacije o novim izborima, Hoti poziva na usvajanje budžeta

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani, održala je konsultacije sa četiri politička subjekta, a sa ostalim partijama se sastanci nastavljaju

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani, održala je konsultacije sa četiri politička subjekta, a sa ostalim partijama se sastanci nastavljaju sutra. Odlazeći premijer Avdulah Hoti je rekao da će poštovati odluke Ustavnog suda, ali je pozvao parlament da pre raspuštanja, usvoji budžet za narednu godinu.

“Nakon jučerašnjeg obaveštenja Ustavnog suda u vezi sa njegovom odlukom KO 95/20, v.d. predsednice Kosova dr Vjosa Osmani održala je sastanke sa Pokretom Samoopredeljenje (Lëvizja Vetvendosje), Demokratskim savezom Kosova (Lidhja Demokratike e Kosovës), Demokratskom partijom Kosova (Partia Demokratike e Kosovës) i Alijansom za budućnost Koosva (Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës). Na sastancima se diskutovalo o održavanju vanrednih izbora i rečeno je da će se datum njihivog održavanja odrediti nakon što stranke dobiju punu presudu Ustavnog suda”, kaže se u saopštenju iz kabineta Vjose Osmani.

Sutra će se Osmani sastati sa predstavnicima koalicije Inicijativa-ANK (Nisma-AKR), u 12.00 časova sa predstavnicima Grupe 6+, a u 13.00 časova će zaključiti sastanake sa predstavnicima Srpske liste.​

Avdulah Hoti je danas na konferenciji za medije izjavio da će svaku odluku Ustavnog suda ispoštovati.

„Pred nama je važan posao, odnosno usvajanje budžeta. Savetujem da se skupština ne raspusti bez glasanja o budžetu za 2021. godinu, jer je deo budžeta zasnovan na nekoliko međunarodnih sporazuma. Pozivam skupštinu da odobri budžet i međunarodne sporazume, a mi ćemo nastaviti da radimo po planu, kao aktuelna vlada. Sprovešćemo paket za ekonomski oporavak i očekujemo da ćemo u januaru nastaviti sprovođenje paketa za 2021. Sva ministarstva će nastaviti da rade u skladu sa državnom agendom i posao neće kasniti“, rekao je Hoti.

Anđelka Ćup