Османи наставља консултације о новим изборима, Хоти позива на усвајање буџета

Вршилац дужности председника Косова Вјоса Османи, одржала је консултације са четири политичка субјекта, а са осталим партијама се састанци настављају сутра. Одлазећи премијер Авдулах Хоти је рекао да ће поштовати одлуке Уставног суда, али је позвао парламент да пре распуштања, усвоји буџет за наредну годину.

“Након јучерашњег обавештења Уставног суда у вези са његовом одлуком КО 95/20, в.д. председнице Косова др Вјоса Османи одржала је састанке са Покретом Самоопредељење (Лëвизја Ветвендосје), Демократским савезом Косова (Лидхја Демократике е Косовëс), Демократском партијом Косова (Партиа Демократике е Косовëс) и Алијансом за будућност Коосва (Алеанца пëр Ардхмëринë е Косовëс). На састанцима се дискутовало о одржавању ванредних избора и речено је да ће се датум њихивог одржавања одредити након што странке добију пуну пресуду Уставног суда”, каже се у саопштењу из кабинета Вјосе Османи.

Сутра ће се Османи састати са представницима коалиције Иницијатива-АНК (Нисма-АКР), у 12.00 часова са представницима Групе 6+, а у 13.00 часова ће закључити састанаке са представницима Српске листе.​

Авдулах Хоти је данас на конференцији за медије изјавио да ће сваку одлуку Уставног суда испоштовати.

„Пред нама је важан посао, односно усвајање буџета. Саветујем да се скупштина не распусти без гласања о буџету за 2021. годину, јер је део буџета заснован на неколико међународних споразума. Позивам скупштину да одобри буџет и међународне споразуме, а ми ћемо наставити да радимо по плану, као актуелна влада. Спровешц́емо пакет за економски опоравак и очекујемо да ћемо у јануару наставити спровођење пакета за 2021. Сва министарства ц́е наставити да раде у складу са државном агендом и посао нец́е каснити“, рекао је Хоти.

Анђелка Ћуп