Svetomir Bačević priveden u Peći, Kancelarija za KiM osuđuje hapšenje

Пећ, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Пећ, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Svetomir Bačević iz sela Belo Polje kod Peći je, kako je rekao za Radio Goraždevac portparol policije za region Peć Fadilj Gaši,

Svetomir Bačević iz sela Belo Polje kod Peći je, kako je rekao za Radio Goraždevac portparol policije za region Peć Fadilj Gaši, priveden na informativni razgovor i da će dalje postupati po nalogu tužioca.

„On se trenutno nalazi u stanici policije gde se od njega uzima izjava. Dalje ćemo postupati prema nalogu tužioca i obavestićemo vas o daljim postupcima“, izjavio je Gaši za Radio Goraždevac. Predsednik Privremenog organa opštine Peć Miloš Dimitrijević tvrdi da je Bačević, neposredno posle hapšenja, prebačen u Prištinu.

Iz Kancelarije za KiM tvrde da je Srbin Svetomir Bačević uhapšen, pod sumnjom za ratne zločine i da je reč o raseljenom licu koje živi u Gornjem Milanovcu, koji je došao u Peć kako bi izvadio lična dokumenta.

„Najoštrije osuđujemo još jednu kampanju zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u kojoj se postojanje nekakvih tajnih spiskova osumnjičenih za navodne ratne zločine koristi kao mehanizam za pritisak na srpski živalj. Po sredi je novi udar na Srbe u južnoj pokrajini, a poslednjih godina na meti prištinskih institucija posebno su se našli povratnici i povratničke porodice. To nedvosmisleno svedoči da u Prištini ne postoji spremnost, niti volja za omogućavanje mirnog i bezbednog povratka raseljenih Srba sa KiM i da Srbi očigledno nisu dobrodošli. Ističemo da ovo nije prvi put da se povratnici na Kosovo i Metohiju suočavaju sa ovakvom vrstom ugrožavavanja bezbednosti i integriteta, a da se u prošlosti pokazalo da su gotovo svi Srbi uhapšeni u ovakvim akcijama bili nevini. Jedini cilj ovakvog postupanja prištinskih institucija jeste da se Srbi na Kosovu i Metohiji drže u stalnom stanju straha i neizvesnosti“, saopšteno je između ostalog iz Kancelarije za KiM, uz tvrdnju da je Bačeviću, odmah po saznanju o ovom događaju, obezbeđen branilac i da će Kancelarija za KiM pratiti njegov slučaj i postupanje prema njemu.

A.Ć.