Светомир Бачевић приведен у Пећи, Канцеларија за КиМ осуђује хапшење

Пећ, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Светомир Бачевић из села Бело Поље код Пећи је, како је рекао за Радио Гораждевац портпарол полиције за регион Пећ Фадиљ Гаши, приведен на информативни разговор и да ће даље поступати по налогу тужиоца.

„Он се тренутно налази у станици полиције где се од њега узима изјава. Даље ћемо поступати према налогу тужиоца и обавестићемо вас о даљим поступцима“, изјавио је Гаши за Радио Гораждевац. Председник Привременог органа општине Пећ Милош Димитријевић тврди да је Бачевић, непосредно после хапшења, пребачен у Приштину.

Из Канцеларије за КиМ тврде да је Србин Светомир Бачевић ухапшен, под сумњом за ратне злочине и да је реч о расељеном лицу које живи у Горњем Милановцу, који је дошао у Пећ како би извадио лична документа.

„Најоштрије осуђујемо још једну кампању застрашивања српског народа на Kосову и Метохији, у којој се постојање некаквих тајних спискова осумњичених за наводне ратне злочине користи као механизам за притисак на српски живаљ. По среди је нови удар на Србе у јужној покрајини, а последњих година на мети приштинских институција посебно су се нашли повратници и повратничке породице. То недвосмислено сведочи да у Приштини не постоји спремност, нити воља за омогућавање мирног и безбедног повратка расељених Срба са KиМ и да Срби очигледно нису добродошли. Истичемо да ово није први пут да се повратници на Kосово и Метохију суочавају са оваквом врстом угрожававања безбедности и интегритета, а да се у прошлости показало да су готово сви Срби ухапшени у оваквим акцијама били невини. Једини циљ оваквог поступања приштинских институција јесте да се Срби на Kосову и Метохији држе у сталном стању страха и неизвесности“, саопштено је између осталог из Канцеларије за КиМ, уз тврдњу да је Бачевићу, одмах по сазнању о овом догађају, обезбеђен бранилац и да ће Канцеларија за КиМ пратити његов случај и поступање према њему.

А.Ћ.