У Гораждевцу још увек ускладиштен хемијски отпад

Већ више од годину дана у Гораждевцу надомак Пећи истоваран је отпад за који мештани тврде да је опасан и штетан за здравље људи који ту живе. Истоваран отпад је допреман из бившег погона Комбината коже и обуће у Пећи, који је сада у власниству фирме СВИС, Незаима Шаље, а у бурадима је истоваран у Гораждевцу у пратњи ватрогасаца, косовских безбедносних снага, косовске полиције и медицинских екипа.

Мештани овог метохијског села стрепе да им сада прети еколошка катастрофа, против које се боре више од годину дана.

“Камион са бурадима, са опасним хемијским материјама је без икакве процедуре наведене у решењу Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања, довежен на територију катастраске општине Гораждевац и ту је највероватније планирано да се уништи и закопа, што угрожава нашу средину”, рекао је један мештанин Гораждевца, учесник протеста против складиштења опасног отпада.

фото: Радио Гораждевац

Председник привременог органа општине Пећ Милош Димитријевић је апеловао на међународну заједницу, да учине све што је у њиховој моћи и изместе ову опасну материју из Гораждевца због, како је рекао, здравља мештана и њихове деце, како Срба, тако и Албанаца из оближњих села.

“Из општине нисмо добили никакву информацију, а ја вам овде одговорно тврдим да ћемо да добијемо информацију шта се десило и ко спроводи криминалне радње према овом народу овде који живи заједно, према Србима и Албанцима који су овде створили добар суживот”, рекао је на једном од протсета против складиштења хемијског отпада, Милош Димитријевић.

Сва обраћања локалној самоуправи и Министарству за заштиту животне средине, како Срба из Гораждевца, тако и комшија Албанаца из суседних села Почешће, Враговац и Бабићи, нису уродила плодом, па су грађани шест пута организовали протесте. Власник фриме СВИС им је показао, да је наводно још 2018. године добио све потребне дозволе за складиштење буради.

Сокољ Ђеферај из села Крстовац сумња на основу ове документације коју поседују, да су документа власника фирме СВИС фалсификована.

“Случај смо пријавили државном јавном тужиоцу, који је покренут процес. Такође смо пријавили и у надлежно министартсво у Приштини. Ми тражимо да се ове материје изместе са овог места на неку другу локацију”, казао је Ђеферај.

протести против складиштења опасног отпада, фото: Радио Гораждевац

Са њим се слаже и Наим Битићи из села Почашће који каже да су их представници полиције и војске уверавали да материјал није опасан.

“Они немају никакав документ за његов транспорт. Велики је ово проблем и ова материја не може да се складишти на овом месту, као што су они мислили”, истакао је Битићи.

Милош Димитријевић додаје да постоје и докази да се дозвола за складиштење отпада не односи на катастарску зону којој припада српско село Гораждевац.

“На наш приговор, Министарство је бранило своју тезу. Оно решење које су донели је фалсификат и не слаже се број катастраске парцеле на њему са овом парцелом на којој је отпад. Та парцела је удаљена од нас 20 километара. Ми не прихватамо та решења која су они донели и у разговору са њима смо тражили да формирамо стручну екипу, да утврдимо чињенице, да ли су то отровне материје или нису”, говорио је Димитријевић.

Он сматра да страх за здравље деце и породица, као и недостатак реакције надлежних институција приморава мештане Гораждевца на одлазак са својих вековних огњишта.

“Онај ко би требао то да реши, он нема вољу да реши овај проблем, он има вољу само да нас исели са ових простора, и нас и суседне Албанце, јер не желе да живимо заједно”, истицао је Димитријевић после многобројних састанака са надлежним органима.

протести против складиштења опасног отпада, фото: Радио Гораждевац

Члан Локалног одбора за безбедност Ненад Букумирић не зна шта је у бурадима, као и које је јачине отровна материја, као ни његове комшије, али начин како је допремљен, уз пратњу полиције, Косовских безбедносних снага, ватрогасаца и медицинске екипе, уноси страх и изазива сумњу.

“Да је безбедан како тврде, он би стајао на том месту на коме је био и до сада. Значи, он је био небезбедан тамо. Донели су га овде код нас. Колико ја знам, ова фабрика је намењена за резање камених плоча и прављење неких материјала од камена, а не за таква хемијска средства”, рекао је Букумирић..

Општина Пећ и Министарство заштите животне средине, осим пуких обећања, још увек ништа конкретно нису урадили. И даље уплашени, без информација шта се тачно налази у бурадима која су допремљена и истоварана у Гораждевцу, мештани су помоћ потражили од међународне заједнице.

“Ми смо били код адвоката и вероватно ће ова петиција која је потписана од стране мештана, као и захтеви које имамо и решења, бити уручени читавој међународној заједници”, каже Милош Димитријевић и додаје да ће пре обраћања члановима међународних организација, још једном покушати да уруче петицију и сву осталу документацију коју поседују инститцијама, како би решили питање ускладиштеног отпада у Гораждевцу и околини.

протести против складиштења опасног отпада, фото: Радио Гораждевац

Почетком јуна прошле године, Канцеларија ЕУ на Косову је обавестила јавност да је отказан пројекат у вредности од 12 милиона евра за изградњу складишта опасног отпада на Косову. Разлог за то је, како су навели, одбијање локалне скупштине Косова Поља да се такав објекат изгради на територији те општине. Из Канцеларије ЕУ су истакли да се о том отпаду тренутно не води рачуна и да представља опасност за здравље људи на читавом Косову. Мештани Гораждевца и суседних села сумњају да је управо такав хемијски отпад, штетан по здравље људи, ускладиштен у њиховом селу.

Отпад је још увек ту и тренутно се ништа не предузима како би се он уклонио, а мештани и даље живе у страху, међутим нема више ни протеста, иако су најављивали да ће они трајати све до уклањања буради са непознатим хемијским отпадом.


Текст је настао као део пројекта „Право на воду и ваздух“ који је подржан од стране Министарства за културу и инфомрисање Владе Републике Србије.

Ана Марковић