Vlada Kosova nema informacije da je počela vakcinacija na severu

Илустрација фото: pixabay/jaytaix

Илустрација фото: pixabay/jaytaix

Nakon informacije da je na severu Kosova počela vakcinacija građana protiv COVIDA-19 i žestokih osuda predstavnika opozicionih partija,

Nakon informacije da je na severu Kosova počela vakcinacija građana protiv COVIDA-19 i žestokih osuda predstavnika opozicionih partija, oglasila se saopštenjem i vlada odlazećeg premijera Avdulaha Hotija, tvrdeći da nema informacije da je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije organizovalo vakcinisanje ali, ukoliko je to tačno, preduzeće odgovarajuće mere protiv onih koji su dozvolili ulazak vakcine na Kosovo.

„Vlada Republike Kosovo tvrdi da na osnovu informacija Carine i Granične policije nema podataka da su na zvaničan i zakonit način na teritoriju Kosova uvezene vakcine protiv Kovid-19 i da se daju građanima na severu zemlje. Ako su ove vakcine nelegalnim kanalima ušle na Kosovo, tada će kosovske institucije preduzeti neophodne zakonske mere protiv lica umešanih u ovu ilegalnu aktivnost, odnosno u šverc lekova“, kaže se u reakciji Vlade.

Iz Hotijevog kabineta kažu da „kosovske institucije nisu imale nikakvu zvaničnu komunikaciju sa srpskim institucijama po ovom pitanju, niti direktno preko Kancelarija za vezu, niti uz posredovanje međunarodne zajednice“.

„Svaki medicinski proizvod koji uđe u Republiku Kosovo mora da podleže propisima o uvozu, bilo da se radi o donaciji ili redovnom uvozu. Svaki takav proizvod mora da ima dozvolu za promet, izdatu od strane KAMP (Kosovska agencija za medicinske proizvode i opremu). Ako se proizvod ne pridržava ove redovne procedure, smatra se ilegalnim proizvodom“, zaključuje se u saopštenju.

A.Ć.