Лончар: Вакцине и за све заједнице на Косову; Сељими: Тужилаштво да започне истрагу

Илустрација фото: pixabay/mirkosajkov

Док министар здравља Србије поручује да ће, осим за Србе, бити обезбеђене вакцине и за друге заједнице на Косову, министар правде Владе Косова тражи од главног тућиоца да испита како су вакцине против COVIDA-19 стигле на Косови, сматрајући да је тако угрожена безбедност.

Министар здравља Србије Златибор Лончар је рекао за приштински Индекс Онлајн да је председник Србије Александар Вучић предложио да одређене количине Фајзерових вакцина против корона вируса, буду обезбеђене и за друге заједнице на Косову, а не само за Србе.

„Уважавајући чињеницу да смо први у региону, а други у континенталном делу Европе набавили вакцину против короне и отпочели имунизацију најугроженије групе становништва, у складу са мишљењем струке и препорукама Светске здравствене организације, сматрамо да је интерес свих нас да омогућимо што већем броју грађана да се сачува од последица ове пандемије и на тај начин спасемо животе сваког ко може да буде фатално угрожен добијањем короне“, истакао је Лончар.

Подсећамо да је јуче Влада Косова у званичном саопштењу истакла да нема информације да је вакцина легално стигла на север Косова, а министар правде Сељим Сељими је на свом фејсбук налогу упутио захтев тужилаштву и в. д. директору Косовске полиције за започине истрагу поводом уласка вакцина на север Косова.

“Позивам главног тужиоца и в. д. директора Косовске полиције да започну истрагу уласка илегалних вакцина на север. Имајући у виду наше обавезе да обезбедимо здравље свих наших грађана без обзира на етничку припадност, Косово има систем испоруке вакцина преко Министарства здравља и Националног института за јавно здравље. Свака вакцина или лек који уђу ван овог система су незаконити и могу угрозити националну безбедност Косова”, написао је Сељими на Фејсбуку.

Ана Марковић
Извор: Индекс Онлајн