Локалне невоље се могу превазићи заједничким радом

Проблема у општини Грачаница је много, од малог буџета, преко незадовољавајуће сарадње са централним институцијама, до епидемије која је погодила читав свет, а оне се могу превазићи транспарентним и заједничким радом свих актера, сложили су се саветник градоначелника Грачанице, Саша Данић и директор ЈКП “Екологија”, Дејан Димитријивећ. Данић и Димитријевић су говорили на дебати под називом “Локалне (не)воље”, коју је у оквиру пројекта “Енергија у доба короне” организовала НВО “Комуникација за развој друштва – ЦСД”, уз подршку Косовске фондације за отворено друштво.

И поред буџета који је несразмеран броју становника и пандемије која је изненадила читав свет, општина Грачаница је успела донекле да испуни циљеве, зацртане прошлогодишњим планом.

“Започели смо изградњу школе у Сувом Долу, започели смо изградњу савременог предшколског објекта у Грачаници, чија је прва фаза већ завршена, урадили смо нови анекс у О.Ш. “Краљ Милутин” у Грачаници, завршена је реконструкција школе у Лапљем Селу, урадили смо и реконструкцију школе у Чаглавици. И у осталим школама смо урадили мање поправке. Један од већих пројеката је реновирање стамбених зграда у Угљару у насељу “Берген”, који смо спровели заједно са Европском унијом, Министарством за заједнице и повратак и Данским саветом за избеглице. Вероватно највећи пројекат је нова водоводна мрежа која се ради у Грачаници, Сушици, Лапљем Селу и у Новом Бадовцу, а урадили смо и зграде са становима за младне брачне парове и социјално угрожена лица“, рекао је саветник градоначелника Грачанице, Саша Данић, нагласивши да је општина максимално ове године, због епидемије, улагала у здравствене институције.

Велики инфраструктурни пројекти, као што су изградња обилазнице око Грачанице и нове болнице, још увек нису започети, али из локалне самоуправе поручују да ће учинити све како би ти пројекти започели што пре, док се завршетак Средњошколског центра очекује већ почетком следеће године, да је инвентар већ набављен, као и да је започета санација корита реке Грачанке.

“Морамо хитно да нађемо решење за регулацију наших река и потока, али и за регулацију саобраћаја, који је кроз Грачаницу веома фреквентан. Наше место, као и манастир Грачаница не могу још дуго да издрже овакву фреквенцију саобраћаја, нарочито тешких камиона. Још прошле године је требало да се састанемо са бившим министром за инфраструктуру и саобраћај, али до тог састанка из техничких разлога није дошло. Због тога ће општина да уради пројекат, али да би се обилазница урадила, потребно је два до три милиона евра, што ми сами не можемо да обезбедимо”, истакао је Данић, додавши да ће већ следеће године општинска администрација покушати да пронађе донаторе како би се проблем изградње обилазнице решио, као и да ће сва буџетска улагања бити у складу са потребама грађана.

Јавно комунално предузеће “Екологија”, формирано у овој години, већ има видљиве резулате, рекао је директор овог предузећа Дејан Димитријевић.

“Ми смо кренули из минуса, када је у питању и организација, али и сами ресурси предузећа. Оно на шта смо поносни јесте да смо се добро организовали и успели да посао за који имамо мандат, радимо у пуном капацитету. Успели смо да упослимо наше људе и да обезбедимо стабилне финансије. Немамо дугова, имамо средстава за рад. Наравно увек нам је потребно још механизације“, нагласио је директор ЈКП “Екологија” из Грачанице и додао: “Ми смо на почетку успели да идентификујемо све наше кориснике, потписали смо уговоре са већином грађана и подигли смо проценат наплате услуга на врло значајан ниво. Успели смо да обезбедимо и једну субвенцију из Министарства економије, а оно на чему смо радили, јесте пружање неколико услуга које до сада нису радила комунална предузећа, тако да имамо месечно по пар хиљада евра прихода од ванредних активности”.

Да би “Екологија” могла нормално да функционише и испуни своје задатке, потребна је сарадња и свест грађана о потреби заштите животне средине.

“Идентификовали смо, без речних корита у нашим селима, која очигледно служе као места за бацање отпада и велики број депонија. Ми хоћемо све те депоније да склонимо и на то трошимо озбиљне ресурсе и радну снагу. Уклонили смо више од десет депонија, али после неколико дана, затекли смо исто стање. Апелујем, молим наше грађане да не бацају смеће свуда, јер не само да тако загађујемо нашу околину, већ тако и ружимо наша места“, поручио је Димитријевић суграђанима.

Пре дебате, грађани општине Грачаница су као највеће проблеме навели незапосленост и тешку економску ситуацију, а Данић и Димитријевић су позвали организације цивилног друштва, медије и грађане да заједничким наступима пред централним институцијама и донаторима покушају да барем ублаже проблеме који су присутни.

Дебата “Локалне (не)воље” је одржана у Центру грађанске енергије у Грачаници и једна је од осам које ће Комуникација за развој друштва спровести у сарадњи са партнером НВО “Омониа”, а пројекат је подржала Косовска фондација за отворено друштво.

Ана Марковић