УНС на Косову одржао редовну скупштину: Приоритет су решавање убистава новинара и медијских радника на Косову

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

У Грачаници је данас, у складу са здравственим мерама прописаним за заштиту од вируса корона, одржана редовна скупштина УНС-а на Косову. Присутнима је о резултатима рада у протеклој години која је од марта посебно отежана ванредним стањем и пандемијом говорио председник УНС-а на Косову Будимир Ничић.

Ничић је рекао да су УНС и УНС на Косову у више наврата позивали на професионално извештавање у времену пандемије и реаговали на стравичан поступак портала Газета Сињали који је објавио списак са именима 210 Срба, Рома и Горанаца са Косова којима је одређена изолација или се лече од вируса корона и тражио хитно уклањање са интернета.

Ничић је говорио и да је међу бројним реаговањима и оно на извештавање Радио-телевизије Косово, портала Телеграфи, Ботасот и Косоварија и осталих медија на албанском језику који су у време пандемије објавили да се Српска православна црква у Приштини „против ковида-19 бори непотврђеним руским моделом”.

УНС на Косову је, подсетио је Ничић, седму годину за редом доделило Бели божур и Црни Божур за добру сарадњу са новинарима и медијима, односно лошу сарадњу и неодазивање новинарима и медијима. Бели божур добили су адвокат Дејан А. Васић и историчар Александар Гуџић. По Црни божур није дошао добитник – директор Клиничко-болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници Братислав Лазић.

И ове године известио је Ничић присутне, једна од најважнијих активности била је да се новинари и медијски радници окупе поред плоче несталим колегама Ђуру Славују и Ранку Перенићу, на ледини поред Велике Хоче, са које годинама УНС и УНС на Косову траже правду не само за Славуја и Перенића, већ и све колеге које су убијене и отете од 1998. до 2005. године, без обзира на веру и националност.

Ове године јавно се са тог места изнело очекивање да Специјални суд за ратне злочине са седиштем у Хагу и Специјално тужилаштво одговоре где су наше колеге, ко је одговоран за њихова убиства и отмице, а да се починиоци тих злочина најстроже казне, објаснио је присутнима Ничић.

Међу активностима УНС-а на Косову била је и недавна организација семинара за новинаре о злочинима из мржње на ком је учествовало 20 новинара, а предавачи су били Иван Илић, дописник РТВ-а из Хага и Брисела и Јелена Петковић, која је истраживала убиства и отмице српских и албанских колега на Косову.

УНС Косово