UNS na Kosovu održao redovnu skupštinu: Prioritet su rešavanje ubistava novinara i medijskih radnika na Kosovu

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


U Gračanici je danas, u skladu sa zdravstvenim merama propisanim za zaštitu od virusa korona, održana redovna skupština UNS-a na Kosovu.

U Gračanici je danas, u skladu sa zdravstvenim merama propisanim za zaštitu od virusa korona, održana redovna skupština UNS-a na Kosovu. Prisutnima je o rezultatima rada u protekloj godini koja je od marta posebno otežana vanrednim stanjem i pandemijom govorio predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić.

Ničić je rekao da su UNS i UNS na Kosovu u više navrata pozivali na profesionalno izveštavanje u vremenu pandemije i reagovali na stravičan postupak portala Gazeta Sinjali koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca sa Kosova kojima je određena izolacija ili se leče od virusa korona i tražio hitno uklanjanje sa interneta.

Ničić je govorio i da je među brojnim reagovanjima i ono na izveštavanje Radio-televizije Kosovo, portala Telegrafi, Botasot i Kosovarija i ostalih medija na albanskom jeziku koji su u vreme pandemije objavili da se Srpska pravoslavna crkva u Prištini „protiv kovida-19 bori nepotvrđenim ruskim modelom”.

UNS na Kosovu je, podsetio je Ničić, sedmu godinu za redom dodelilo Beli božur i Crni Božur za dobru saradnju sa novinarima i medijima, odnosno lošu saradnju i neodazivanje novinarima i medijima. Beli božur dobili su advokat Dejan A. Vasić i istoričar Aleksandar Gudžić. Po Crni božur nije došao dobitnik – direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić.

I ove godine izvestio je Ničić prisutne, jedna od najvažnijih aktivnosti bila je da se novinari i medijski radnici okupe pored ploče nestalim kolegama Đuru Slavuju i Ranku Pereniću, na ledini pored Velike Hoče, sa koje godinama UNS i UNS na Kosovu traže pravdu ne samo za Slavuja i Perenića, već i sve kolege koje su ubijene i otete od 1998. do 2005. godine, bez obzira na veru i nacionalnost.

Ove godine javno se sa tog mesta iznelo očekivanje da Specijalni sud za ratne zločine sa sedištem u Hagu i Specijalno tužilaštvo odgovore gde su naše kolege, ko je odgovoran za njihova ubistva i otmice, a da se počinioci tih zločina najstrože kazne, objasnio je prisutnima Ničić.

Među aktivnostima UNS-a na Kosovu bila je i nedavna organizacija seminara za novinare o zločinima iz mržnje na kom je učestvovalo 20 novinara, a predavači su bili Ivan Ilić, dopisnik RTV-a iz Haga i Brisela i Jelena Petković, koja je istraživala ubistva i otmice srpskih i albanskih kolega na Kosovu.

UNS Kosovo