Ансамбл Венац започео процес дигитализације

Прва културна установа Републике Србије на Коосову и Метохији, Ансамбл Венац, званично је започео процес дигитализације последњег дана старе године.

„Током 2020. године запослени у „Венцу“ су радили на формирању свог Центра за дигитализацију. Купљена је рачунарска, електронска, фото и видео опрема у вредности од милион дирана. Купљени су и лиценцирани програми за аудио и видео монтажу, као и програм за музичко компоновање. У „Венцу“ су створени услови да започне дигитализацију свог административног рада, али ће упоредо и пре свега, радити на дигитализацији свог уметничког рада, а све у циљу заштите нематеријалног културног наслеђа са простора Косова и Метохије“, саопштено је медијима.

Двоје запослених су током године завршили обуку за процес дигитализације, који ће радити по упутствима директора и чланова Уметничког савета Ансамбла ВЕНАЦ.

Први производи Центра за дигитализацију су нови сајт Венца (www.ansamblvenac.rs) као и видео спотови које ће бити објављени од 01. јануара 2021., а у току је припрема новог дигиталног пројекта, али старог назива, „Заиграј и Ти коло“.

Венац ће у наредној години уложити још милион динара за додатне техничке услове Центра за дигитализацију, а за формирање овог центра заслужно је Министарство културе и информисања Републике Србије, које иначе финансира Венац као државну културну установу и тиме помаже да се богато нематеријално културно наслеђе Косова и Метохије максимално заштити и сачува али и презентује свету.