Јањић: Наставићемо да радимо на обнови наших светиња уништених након 1999. године

Остаци Манастира Ваведења Пресвете Богородице, село Долац, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић саопштио је да се наставља са састављањем листе локација светиња СПЦ уништених од стране албанских екстремиста, које још увек нису обновљене.

„Манастир Бинач Светог Гаврила код Гњилана уништен је после сукоба 1999. године, упркос међународном присуству. Починиоци никада нису изведени пред лице правде“, навео је Јањић у објави на друштвеној мрежи Твитер.

Указао је да ова света места, која су уништена после сукоба 1999. никада нису реконструисана.

“Наставићемо да негујемо успомену на нашу традицију и радимо на обнови наших светих места, иако је мало оних који су спремни да помогну. Ово ће бити наша мирна одлучност да сачувамо своје, посебно када они који су опустошили хришћанске светиње, сада негирају наш идентитет и основна права на Косову”, навео је Јањић.

Ова прича о српским православним светињама, уништеним након сукоба 1999. и никад обновљеним због различитих препрека је подсетник на намерну стратегију брисања хришћанских корена у време када је стотине џамија изграђено на Косову и када се његов културно-етнички пејзаж мења, истакао је Јањић.

Извор: Радио Контакт Плус