Из Грачанице поруке мира, љубави и суживота

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Божић по Јулијанском календару, Срби на Косову и Метохији обележавају скромније него ранијих година због пандемије, па се у поједине манастире јутрос није могло због забране верских окупљања. У Грачаници је Божићну литургију служио епископ рашко-призренски Теодосије, уз саслужење монаштва и свештенства Епархије рашко-призренске. Владика је у пригодној беседи позвао на мир, праштање и љубав.

“За све нас православне хришћане, Божић је велико окрепљење у овим данима када народ страда на различите начине, а највише због ове опаке болести која хара целим светом. Овакви празници као што је Божић нама додатно дају снагу, веру, наду и љубав. Потребно је да све то имамо у себи, да би могли да одолимо свим искушењима, оним споља али и оним изнутра“, беседио је владика Теодосије.

И када страда и када му је потребна подршка, али и када слави, српски народ на овим просторима није сам, додао је епископ рашко-призренски. Држава Србија је увек уз свој народ, истакао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

“Нека данашњи паразник да, да из прошле године изазова уђемо у годину победе, јер свака нова кућа коју саградимо, и сваки нови пут који изградимо, свака нова болница, зграда, црква коју подигнемо, јесте победа и корак ка миру и благостању“, нагласио је Петковић.

Литургији су присуствовали и градоначелник општине Грачаница Срђан Поповић, председник ПО СО Приштина Љубинко Краџић.

Анђелка Ћуп