Avdulah Hoti: Jačanjem države Kosova, pomažemo Albancima u Preševskoj dolini

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Posle odluke vlade u Prištini da formira kancelariju za pomoć Preševu, Bujanovcu i Medveđi, albanske predstavnike sa juga Srbije,

Posle odluke vlade u Prištini da formira kancelariju za pomoć Preševu, Bujanovcu i Medveđi, albanske predstavnike sa juga Srbije, primio je odlazeći premijer Avdulah Hoti. On je sa zajedničke konferencije za medije poručio da će nova vlada koju će takođe, kako je rekao, on predvoditi, pomagati Albancima na jugu Srbije.

Odlazeći kosovski premijer je obećao novčanu podršku i udžbenike za Albance na jugu Srbije, ali i svealbansku integraciju.

“Verujemo da jačanjem države Kosovo pomažemo Albancima u Preševskoj dolini i kroz aktivnosti institucija koje smo sprovodili, omogućavamo svealbansku integraciju što je pre moguće. To je naša dugoročna vizija. Šta to znači? To znači miran region, gde Srbija i Kosovo zaključuju dijalog uz uzajamno priznanje i gde je ceo region deo EU, a Albanci iz Doline, bez ikakvog ograničenja od Doline do Skadra mogu stići na jug Albanije, u Tetovo, Skoplje, Crnu Goru, Ulcinj i u sve albanske oblasti”, rekao je Hoti.

Po njegovim rečima, Srbija mora da prizna državnost Kosovo, kako bi izbegla ponovo mere reciprociteta.

“U prvoj nedelji kada sam preuzeo vladu, ukinuli smo mere reciprociteta i odluku o taksama, što je otvorilo put procesu dijaloga. To je učinjeno sa zadatim vremenskim rokom od nekoliko meseci. Svaku meru koju Srbija usmeri ka nama, mi imamo pravo da usmerimo prema njoj. Uključenjem međunarodnih partnera, nadam se da nećemo ići u takvu krajnost i verujem da svakodnevno napredujemo ka konačnom sporazumu. Videli ste da smo malo i disciplinovali posete srpskih zvaničnika na Kosovu”, naglasio je odlazeći kosovski premijer.

Na pitanje novinara da objasni razlog posete Vjose Osmani Briselu, Hoti je rekao da ne zna zbog čega je ona u sedištu Evropske unije, jer Ustav Kosova jasno kaže da dijalog sa Srbijom vodi vlada.

A.Ć.