Авдулах Хоти: Јачањем државе Косова, помажемо Албанцима у Прешевској долини

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

После одлуке владе у Приштини да формира канцеларију за помоћ Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, албанске представнике са југа Србије, примио је одлазећи премијер Авдулах Хоти. Он је са заједничке конференције за медије поручио да ће нова влада коју ће такође, како је рекао, он предводити, помагати Албанцима на југу Србије.

Одлазећи косовски премијер је обећао новчану подршку и уџбенике за Албанце на југу Србије, али и свеалбанску интеграцију.

“Верујемо да јачањем државе Косово помажемо Албанцима у Прешевској долини и кроз активности институција које смо спроводили, омогућавамо свеалбанску интеграцију што је пре могуће. То је наша дугорочна визија. Шта то значи? То значи миран регион, где Србија и Косово закључују дијалог уз узајамно признање и где је цео регион део ЕУ, а Албанци из Долине, без икаквог ограничења од Долине до Скадра могу стићи на југ Албаније, у Тетово, Скопље, Црну Гору, Улцињ и у све албанске области”, рекао је Хоти.

По његовим речима, Србија мора да призна државност Косово, како би избегла поново мере реципроцитета.

“У првој недељи када сам преузео владу, укинули смо мере реципроцитета и одлуку о таксама, што је отворило пут процесу дијалога. То је учињено са задатим временским роком од неколико месеци. Сваку меру коју Србија усмери ка нама, ми имамо право да усмеримо према њој. Укључењем међународних партнера, надам се да нећемо ићи у такву крајност и верујем да свакодневно напредујемо ка коначном споразуму. Видели сте да смо мало и дисциплиновали посете српских званичника на Косову”, нагласио је одлазећи косовски премијер.

На питање новинара да објасни разлог посете Вјосе Османи Бриселу, Хоти је рекао да не зна због чега је она у седишту Европске уније, јер Устав Косова јасно каже да дијалог са Србијом води влада.

А.Ћ.