Млади Срби забринути за своју будућност на Косову

Незадовољавајући положај младих Срба на Косову додатно је погоршала епидемија корона вируса, кажу млади људи из општине Грачаница, тврдећи да су и пре и поле живели у изолованим срединама, а у „импровизованим условима“. Млади сматрају да се и локалне и централне институције довољно не ангажују како би побољшале положај младих из свих заједница и да их се доносиоци одлука сте само у предизбоним кампањима, како би обећањима освојили политичке поене. О положају младих Срба на Косову, данас су говорили Тамара Вучић из „Центра за мир и толеранцију“ и Петар Ђорђевић из „Младе активне Грачанице“, на дебати „ЦЕЦ у служби младих“.

Незадовољавајући квалитет живота искључиво у руралним срединама, још увек крхка слобода кретања, недовољан избор занимања у средњим школама, удаљени универзитетски центри у којима могу да се школују на свом језику, недостатак посла у струци и ниска примања, као и недостатак културних догађаја, најважнији су разлози што млади Срби желе да оду са Косова, сложили су се Тамара Вучић и Петар Ђорђевић, додавши да би решење за ублажавање проблема било отварање барем једне високошколске институције на територији општине Грачаница.

Из локалне самоуправе поручују да улажу у младе, реновирају школе, граде станове за младе брачне парове, отварају радна места, а и организације цивилног друштва, помажу колико је у њиховој моћи. Међутим, учесници дебате, као и анкетирани младићи и девојке, мисле да се о томе више прича, него што је то видљиво на терену. Рад на себи, формално и неформално образовање, грађански активизам и непрестана борба за боље сутра уз отбворен и јасан наступ пред доносиоцима одлука, обавезно је како би млади Срби, али и сотали, напредовали и били успешни, став је Тамаре Вучић и Петра Ђорђевића. Они такође позивају младе из већинске заједнице на сарадњу, јер су проблеми младих на Косову заједнички, без обзира којој заједници припадају.

Дебату „ЦЕЦ у служби младих“, одржану у Центру грађанске енергије, организовала је НВО „Комуникација за развој друштва“, уз подршку Косовске фондације за отворено друштво, у сарадњи са НВО „Омониа“, а у оквиру пројекта „Енергија у доба короне“.