Нове антиковид мере Владе Косова

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн</em>

Влада Косова је донела нове антиковид мере, којима је и даље за улазак на Косово из високо ризичних земаља потребан ПЦР тест.

Влада Косова је донела нове антиковид мере, којима је и даље за улазак на Косово из високо ризичних земаља потребан ПЦР тест. За улазак из централне Србије, тест није потребан.

Особама старијим од 65 година дозвољено је кретање ван својих кућа у периоду од 6.00 до 10.00 и од 16.00 до 19.00, док ван овог времена могу излазити само за хитне и здравствене потребе доказујући то одговарајућим документом.

У затвореним просторима је забрањено окупљање грађана у броју већем од 30 људи, док је на јавним трговима, парковима, јавним местима, зимским рекреационим центрима и слично, дозвољено да се окупи до 50 људи, осим у случајевима дозвољеним овом Одлуком.

Сва јавна окупљања организована у јавним просторима свих облика су забрањена за више од 50 особа, осим у случајевима дозвољеним овом Одлуком.

Забрањено је организовање свадби и породичних забава, а нису дозвољене ни други верски обреди, осим уз учешће уже породице.

Општине ће и даље бити подељене у црвену, жуту и зелену зону, у зависности од броја заражених на 100.000 становника у протеклој недељи и процена стања у њима ће се вршити недељно.

У општинама које се налазе у зеленој зони, привредним субјектима, трговачким центрима и угоститељским објектима је продужено радно време, па могу да раде од 05:00 до 22:00 часа. Исто радно време важи и у општинама које су у жутој зони, док је у општинама које се налазе у црвеној зони, радно време од 05:00 до 21:00, а улазак и излазак на територију општине, као и кретање грађана је забрањено у период од 21:30 до 05:00 часова.

А.Ћ.