Проширена оптужница против Зорана Ђокића из Пећи

Илустрација фото: pixabay/Activedia

<font size="2"><em>Илустрација фото: pixabay/Activedia</em></font><hr />

Тужилаштво у Пећи проширило је оптужницу против Зорана Ђокића који се терети за ратни злочин, пет дана пре заказане завршне речи,

Тужилаштво у Пећи проширило је оптужницу против Зорана Ђокића који се терети за ратни злочин, пет дана пре заказане завршне речи, потврдио је за КоССев адвокат оптуженог, Љубомир Пантовић.

Пантовић каже да је оптужница сада проширена на основу исказа три сведока који су дати крајем јуна и почетком јула прошле године.

Адвокат наводи да тужилаштво током поступка формално има право да мења или прошири оптужницу, уколико тужилац сматра да су се појавили неки нови докази у току главног претреса, али:

„Чекати шест месеци, односно скоро седам, то није било у реду. Међутим ми ту не можемо ништа“, додао је Пантовић.

У склопу нове, проширене оптужнице, помињу се три нова догађаја са којима се повезује Ђокић, а који нису уврштену у претходну оптужницу.

Пантовић објашњава да у случају проширења оптужнице, одбрана добија одређени рок за припрему. Нови датум завршне речи је 4. Фебруар, када ће се оптужени Ђокић изјаснити о новим оптужбама тужилаштва.

Зорана Ђокића је ухапсила Косовска полиција 2. фебруара 2019. године на прелазу Јариње. Њему је истог месеца одређен једномесечни притвор, који је потом, продужаван.

Према оптужници подигнутој у јуну 2019., Ђокић се сумњичи да је „у сарадњи са неидентификованом криминалном групом српске националности, током марта и априла 1999. године, починио злочине против цивилног становништва у насељу Кристал у Пећи, где су, према наводима оптужнице, “насилно ушли у албанске куће, натерали становнике да напусте домове, физички и психички их злостављали, али и убили“.

Извор: Коссев