Проблем са струјом у Грачаници, грађани најављују протест

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Близу 50 домаћинстава у самом центру Грачанице, међу којима су и пословни и привредни субјекти, се већ две недеље суочава са проблемима у снабдевању електричном енергијом.

Близу 50 домаћинстава у самом центру Грачанице, међу којима су и пословни и привредни субјекти, се већ две недеље суочава са проблемима у снабдевању електричном енергијом. Мештани планирају протест, казао је за РТВ Ким Мирослав Арсић, власник месаре и ресторана „Арса“.

Вишесатни прекиди електро напајања или пуштање у рад само једне фазе довели су до колапса у функционисању домаћинстава у центру Грачанице. Мештани тврде да је и та једна фаза, која је повремено укључена, толико слаба да уређаји не могу да раде нормално.

Додатни проблем овом насељу у Грачаници представљају ниске темепратуре.

Како сазнајемо, мештани су се више пута обраћали надлежнима у КЕДС-у, али проблем до данас није решен. Како тврде, екипе КЕДС-а повремено изађу на терен и привремено отклоне квар, али се убрзо он поново јавља, казао је за РТВ Ким власник ресторана и месаре „Арса“, Мирослав Арсић.

„Од 8. јануара имамо проблем са електричном енергијом. Звао сам више пута КЕДС у Приштини, у једном тренутку човек који се јавља на телефон постао је крајње нељубазан. Сви из комшилука зову, не знамо више шта да радимо. Позивамо новинаре и планирамо да блокирамо пут. У питању је излазни кабл из трафостанице, који је како кажу, у прекиду. Међутим, нико не долази да то поправља. Дође по неко замени неки осигурач, он за пола сата избаци. У комшилуку има и деце, болесних људи. Ја имам бизнис и запошљавам 15 радника, имам огромне губитке. Моје хладњаче су трофазне и не могу да функцуионишу. Од 8. јануара када се све скупи, можда смо имали 3-4 сата струје“, казао је Арсић.

Арсић истиче да ће мештани у току дана, или сутра, изаћи да протестују, како би указали на проблем.

Становници овог дела Грачанице обратили су се и општини Грачаница да са институционалног нивоа реши проблем. Међутим, директор Одељења јавних служби Владица Трајковић истиче да из КЕДС-а нема повратних информација када ће квар бити отклоњен.

„Знамо да тај део Грачанице нема две фазе. Контактирао сам представнике КЕДС-а, међутим због лоших временских прилика и проблема на терену екипа је каснила. Заменили су осигураче, али дошло је до тога да је осигурач поново избацио и мештани су остали без тих фаза. На поновне позиве мештана, и моје, дошла је друга екипа сутрадан. Поново је био исти проблем, заменили су осигураче који су после одређеног времена избацили. Закључили су да је у питању подземни кабл који иде из трафостанице до првог стуба. Сада чекамо да екипе дођу и испитају тачну локацију где се протеже тај кабл како би отклонили кабл“, казао је Трајковић, додајући да „екипе из КЕДС-а нису у надлежности Општине, већ регионалне компаније“.

РТВ Ким такође није успела да добије одговор из КЕДС-а када ће проблем са струјом у овом делу Грачанице бити решен.

Извор: РТВ КИМ