Заустављено изливање јаловине, очекује се извештај о последицама

фото: Коссев
Услед лоших атмосферских услова јуче је дошло до пробијања горњег насипног дела бране у дужини од 2.5 до 3 метра,

Услед лоших атмосферских услова јуче је дошло до пробијања горњег насипног дела бране у дужини од 2.5 до 3 метра, на депонији за одлагање јаловине флоатације у Лепосавићу. Очекује се извештај надлежних органа водопривреде о причињеним последицама на екосистем, али и поновно покретање производње након потпуне санације, поручили су данас из Комбината Трепча за КоССев.

Јуче је дошло до изливања око 500 метара кубних површинске воде и око 50 метара кубних муљевитог материјала – јаловине у водоток реке Ибар, прецизирали су данас из Трепче.

Наводе, међутим, да је правовременом интервенцијом радника и руководства у флоатацији у Лепосавићу заустављено ширење пукотине и даље изливање материјала.

„Одмах је приступљено и санацији поменутог простора уз употребу утоварно-транспортне механизације ‘Трепче’, као и ојачавању комплетне дужине горњег дела јаловишта. У току јучерашњег и данашњег дана на терен су излазиле и надлежне инспекцијске службе из општине Лепосавић и региона Митровице, као и надлежни инспектори из ‘Независне комисије за руде и минерале’ из Приштине“, додаје се у саопштењу.

Из овог комбината поручују да се санација приводи крају и очекују да се до сутрадан поново покрене производња у флоатацији Лепосавић.

Када је реч о последицама на екосистем, додају да се очекује извештај надлежних органа водопривреде.

Извештај ће се пре свега односити на анализу воде у реци Ибар.

Из Трепче додају да је еколошка служба Института Трепче приступила узорковању воде реке Ибар по стандардним процедурама које се примењују у ‘Трепчи’, у оквиру сталног мониторинга свих еколошких параметара“.

Тањуг: Вода у Краљеву безбедна после изливања јаловишта у Ибар

И док се чека извештај о анализи воде у реци Ибар, Тањуг преноси изјаву директора Завода за јавно здравље у Краљеву, Александра Мацана, да Краљевчани пију исправну воду и да су предузете све мере да тако и остане.

Он је навео да ће Агенција за заштиту животне средине, која је, како каже, надлежна за водотокове првог реда, анализирати садржај реке Ибар на материје које су изливене из јаловишта и да ће такође предузети одговарајуће мере.

Према његовим речима, тај поплавни талас још није стигао ни до Рашке, а река има и свој систем пречишћавања који се дешава на 50-так километара.

Мацан напомиње да је могуће да се те материје можда неће ни детектовати у Краљеву, али и додаје да се свакако раде све превентивне мере ради безбедности здравља грађана.

Директор ЈКП Водовод Краљево Александар Протић навео је да су искључени бунари Б3 и Б6 на Конаревском и Жичком пољу из превентивних разлога.

„Дали смо налог да Завод за јавно здравље уради такозвану проширену анализу која подразумева и анализу присуства тешких метала у пијаћој води. Свим запосленима је дат налог да на извориштима раде контролу на сваких сат времена“, рекао је Протић.

Отпадне воде са јаловишта које се налази на неколико стотина метара од самог центра Лепосавића још од раније се испуштају у реку Ибар. Спирају их снег и киша и оне одлазе рекама.

Према оцени коју је још прошле године за наш портал изнео професор Александар Ћорац који је из овог краја, у питању је еколошка катастрофа великих размера, а угрожени су сви становници општина у сливу ове реке.

“Ти токсини утичу тако што загађују земљиште око депоније или, пак, загађују реку. То загађење реке одвија се тако што се при падању киша тај отпад слива према реци и иде у реку, али се одвија у случају Лепосавића на један специфичан начин. Ми имамо један, нажалост у нашем друштву потпуни јавашлук, да пумпе из неког разлога не могу ту јаловину да пумпају довољно далеко, и онда неко на месту поред Тврђанске реке одвије вентил, клатно како они кажу, и пусти то загађење у Тврђанску реку“, казао је Ћорац тада.

С друге стране, генерални директор Трепче, Јован Димкић, у разговору за наш портал јуче је објаснио да јаловиште мора да буде у близини флоатације, односно рудника из којих се експлоатише руда, у овом случају Црнца и Бело Брдо.

Истовремено, Димкић је најавио да се очекује да се постојеће јаловиште затвори за неколико година и отвори ново. Указао је важност ових рудника с обзиром на то да се многе породице из лепосавићког краја издржавају управо радом у овом комбинату.

Извор: Коссев