Протест мештана Грачанице због проблема са електричном енергијом

ФОТО: РТВ Ким

<font size="2"><em>ФОТО: РТВ Ким</em></font><hr />

На паркингу у близини ресторана „Арса“ у Грачаници, окупило се око двадесетак мештана како би указали на проблем који

На паркингу у близини ресторана „Арса“ у Грачаници, окупило се око двадесетак мештана како би указали на проблем који од 8. јануара имају са електричном енергијом. Уколико се квар на електричној мрежи не реши, мештани поручују да ће предузети радикалније мере, поручују окупљени мештани преноси РТВ КИМ.

Вишесатни прекиди електро напајања или пуштање у рад само једне фазе, довели су до колапса у функционисању домаћинстава у центру Грачанице.

Због нерешавања проблема који траје већ дванест дана, мештани су организовали протест.

„Око 40 кућа и превредних субјетака у овом делу Грачанице од 8. јануара нема две или једну фазу на електричној мрежи, што изазива велике проблеме у животу и раду људи. Зима је и температуре су ниске, мени је хидрофор смрзао, није мога да ради јер није било електричног напајања“, казао је Александар Тодоровић.

„Звали смо КЕДС милион пута, али нисмо добили информације када ће проблем бити решен. Долазили су и покушавали да уклоне квар, али то је све било краткотрајно, проблем није решен. Наша домаћинства немају једну фазу. Штета је велика, јер имам ресторан и месару, сва роба ће се покварити. Није ми јасно да се у данашње време дешава овако нешто“, казао је Мирослав Арсић, власник месаре и ресторана „Арса“.

Квар су мештани свакодневно пријављивали косовској компанији за дистрибуцију и снабдевање електричном енеријом (КЕДС), међутим, како напомињу, екипе су на терен изашле неколико пута, заменили осигурач који убрзо затим прегори, и ситуација се како напомињу, враћа на старо.

„Ово је дванаести дан без струје, у оваквим условима је немогуће живети. Ово није били ни у 19. веку. Сматрамо да ће овај апел, доћи до надлежних у КЕДС-у и да ће ангажовати додатно особље да квар санирају у најкраћем року. Разговараћемо са комшијама, али не зна шта нам је чинити“, поручио је Тодоровић.

Проблем са струјом мештана покушала је да реши и Општина Грачаница, међутим, како је раније за РТВ Ким казао директор јавних служби у овој локалној самоуправи Владица Трајковић из КЕДС-а и даље нема повратних информација када ће квар бити отклоњен.

Такође, РТВ Ким ни данас није успела да добије одговор из КЕДС-а када ће проблем са струјом у овом делу Грачанице бити решен.

Из општине Грачаница су добили обећања из КЕДС-а да ће прва слободна екипа изаћи на терен и поправити квар на трафо-станици у Грачаници због ког део насеља има проблема са снабдевањем струјом скоро две недеље, потврдио је за КоССев директор Одељења јавних служби у општини Грачаница, Владица Трајковић.

Трајковић наводи да је разговарао и данас са директором за одржавање из КЕДС-а и да је добио обећања да ће до краја дана екипа изаћи на терен.

„Данас, када смо се чули, рекао је да има преко 210 трафостаница у Приштини које такође не раде и због којих делови града исто немају струје“, навео је Трајковић, додајући да му је објашњено и да велика потрошња и температуре у минусу додатно отежавају рад екипа.

„Његово обећање је да ће чим се то среди, послати прву екипу у Грачаницу“, наводи Трајковић за КоССев.

Он додаје да су екипе КЕДС-а раније редовно мењале осигураче и премоштавале, али да је сваки пут убрзо након санације опет долазило до избацивања осигурача.

Трајковић подсећа да је оправка трафо-станице у надлежности регионалне компаније за снабдевање, те да општина мало може да учини по том питању, али додаје да ће у случају да екипе не изађу на терен до данас у 16х, општина послати и службени допис.

Трајковићу је још речено и да је број радника у КЕДС-у смањен након приватизације овог предузећа и да је свега неколицина њих задужена за одржавање око 1.200 трафо-станица, преноси Коссев.

Извор: РТВ КИМ, КОССЕВ