Претрес у Дому здравља у Штрпцу, траже се вакцине

Илустрација фото: pixabay/jaytaix

Инспекција приштинског Министарства здравља, праћена припадницима полиције, упала је данас у Дом здравља у Штрпцу, који делује у оквиру здравственог система Републике Србије, тражећи вакцине против Kовида 19, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

„Извршен је претрес на Одељењу за вакцинације, ковид амбуланти и Одељењу хирургије, што је изазвало узнемиреност радника Дома здравља. Инспектори су сачинили записник, у коме стоји да нису пронашли вакцине, а директор Дома здравља упозорен је да је поседовање „нелегално набављених вакцина“ кривично дело. Не постоји административни или политички изговор којим се може правдати антихумано понашање Приштине, посебно ако се узме у обзир да ово није први покушај спречавања адекватне и правовремене заштите и лечења припадника српског народа на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу и додаје да су Канцеларија за Косово и Метохију и Република Србија „током читаве епидемије предузимали недискриминаторске мере у циљу заштите здравља и живота људи, не правећи никакве разлике по националној или верској основи, и то је једини исправан и цивилизован начин у суочавању са заједничком претњом“.

„Канцеларија за Косово и Метохију ће свим расположивим каналима обавестити надлежне међународне инстанце о антицивилизацијском поступању Приштине, јер политички интереси и разлози не могу и не смеју бити препрека остваривању основних људских права Срба на Косову и Метохији. Република Србија спроводи масовну вакцинацију против Kовида 19, и право на вакцину већ остварују и наши грађани који живе на Косову и Метохији“, закључује се у саопштењу, док је Српска листа најоштрије осудила упад, како су рекли, у просторије Дома здравља у Штрпцу.

Српска листа је затражила од УНМИК-а, КФОР-а, Европске уније, амбасада у Приштини, представника Светске здравствене организације и осталих стручних тела да хитно реагују и спрече овакво, како су рекли, иживљавање над српским лекарима и грађанима на Косову и Метохији.

„У тренутку када се читав свет суочава са последицама ове опаке пандемије,и када је вакцина једини начин да се овој пошасти стане на крај, неспособност да за грађане обезбеди вакцине Приштина прикрива насилним упадима у српске здравствене установе и демонстрацијом силе, у нади да ће им то донети јефтине политичке поене. У име Српске листе желимо да потврдимо да је ово још један доказ зашто су посланици Српске листе својевремено ускратили подршку овој Влади, али и да ћемо знати, памтећи овакво понашање, да добро проценимо са ким ћемо бити у коалицији након ванредних избора који су пред нама“, саопштено је из Српске листе.

Иначе, Основно тужилаштво у Митровици је најавило да су овластили полицију да прикупи информације у вези са потенцијалним кривичним делима шверц лекова и противправно обављање лекарске делатности, али званична истрага још није отворена, преноси Коссев.

„Уверавамо јавност да и даље будно пратимо ситуацију, откривајући, истражујући и спречавајући незаконите радње које могу угрозити јавно здравље и безбедност, и да остајемо посвећени томе да нико не искористи ситуацију створену као резултат пандемије током овог критичног времена“, поручују из тужилаштва.

А.Ћ.