Повратак и економско оснаживање, приоритети Министарства за заједнице и повратак у 2021. години

Фото Министарство за заједнице и поваратак

<font size="2"><em>Фото Министарство за заједнице и поваратак</em></font><hr />

Министарство за заједнице и поваратак у сарадњи са Канцеларијом Европске уније на Косову, а у партнерству са Међународном организацијом за миграције

Министарство за заједнице и поваратак у сарадњи са Канцеларијом Европске уније на Косову, а у партнерству са Међународном организацијом за миграције (ИОМ), спроводи четврту фазу ”Програма за стабилизиацију заједница (ЕУ ЦСП-4)”. Четврта фаза Програма је почела са закашњењем крајем 2020.године због пандемије корона вируса, али упркос томе је до сада успешно додељено 22 индивидуална подстицајна средства у виду опреме и алата за покретање или проширење постојећих делатности и послова у општинама Мамуша, Урошевац, Гњилане, Штимље, Клина, Косово Поље, Ђаковица, Пећ, Митровица, Вучитрн и Призрен. У склопу истог Програма успешно су реализована и два пројекта за заједнице, и то: „Кабинет за информатику“ у општини Јужна Митровица и „Улична расвета у селу Војиновце“ у општини Штимље, саопштено је из Информативне службе Министарства за заједнице и повратак.

„Вулканизерска опрема, грађевински алати, стоматолошки инструменти, опрема за молерај, електро-апарати, опрема за чишћење просторија и прање тепиха, опрема за видео-снимање и репродукцију су само неке делатности које смо у овој расподели подржали са Канцеларијом ЕУ. Побољшање услова живота и отварање нових радних места за младе у временима изузетно лоше економске ситуације узроковане пандемијом, од пресудног је значаја за спречавање тренда одласка младих са Косова. Наш главни стратешки партнер у стварању нових економских могућности у 2021.години је Канцеларија ЕУ на Косову“, изјавио је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

This slideshow requires JavaScript.

Директну корист од 22 индивидуална пројекта је имало 494 појединца из свих заједница, док је нови Кабинет за информатику опремљен за 300 ученика из ашкалијске заједнице, а од нове уличне расвете ће директну корист имати око 170 припадника албанске и других заједница.

У току 2021.године, Министарство за заједнице и повратак и Канцеларије ЕУ на Косову планирају да, преко партнерске организације ИОМ, у оквиру Програма за стабилизацију заједница, подрже још 66 индивидулалних и 15 пројеката за заједнице на Косову.