У Бујановцу се не/вакцинишу Албанци са Косова

Илустрација фото: pixabay/mirkosajkov

После писања београдских медија да се у Бујановцу вакцинишу и Срби и Албанци из Косовског Поморавља, то је демантовао председник општине Бујановац, Нагип Арифи, преноси Коссев.

Портал “Бујановачке” је пренео да су становници из Ранилуга, Гњилана, Каменице и околине, а међу којима су Срби и Албанци отпутовали до Бујановца како би се вакцинисали против коронавируса, уз наводе Албанаца из Гњилана да су у Бујановац дошли да се вакцинишу јер на Косову још увек нема вакцина, те да су желели да искористе могућност која им је понуђена.

Међутим, према наводима градоначелника Бујановца, јутрос су на вакцинацију дошли само Срби са КиМ, док Албанаца међу њима није било. У Бујановцу су се вакцином против коронавируса вакцинисали само Срби са Косова, међу њима није било Албанаца, огласио се градоначелник овог града, Нагип Арифи и демантовао писање појединих медија у централној Србији, преноси Коссев.

„На основу података које нам је проследила координаторка за организацију вакцинације грађана општине Бујановац против ковид-19, др Афрдита (Афëрдита) Мустафа, која је такође лекар у Здравственом центру у Бујановцу, ниједан Албанац из Републике Косово није примио вакцину. Сви који су вакцинисани у Бујановцу на подручју Дома здравља,а по налогу Министарства здравља Републике Србије су били Срби из Поморавља“, рекао је Арифи.

Он је уједно додао да вакцинацију грађана са Косова у овој општини врши здравствено особље српске националности са Косова.

„Здравствено особље Дома здравља у Бујановцу, било албанско или српско, није било укључено“, додао је.

Уједно је потврдио да су грађани са Косова превежени до Бујановца аутобусима компанија у власништву Албанаца са Косова.

Осим Бујановца, Срби са КиМ вакцинишу се и у Куршумлији, потврдили су јуче из Дома здравља у овом граду за Тањуг, док се грађани из северних општина на Косову вакцинишу у Рашки.

Да ће део грађана из српских средина са КиМ бити вакцинисан на територији централне Србије, пре три дана, а након почетка масовне вакцинације, најавио је председник Србије, Александар Вучић.

Вучић је прецизирао да ће део грађана северних општина примити вакцину у Рашки, а они из поморавског краја у Бујановцу и Врању, док ће се за остале накнадно одлучити.

Са процесом вакцинације Срба са КиМ, али само оних на Северу Косова, започело се још крајем године у Лепосавићу, када су у Србију и пристигле прве вакцине.

Потом су уследиле негативне реакције из Приштине, најаве покретања истраге, али и незваничне најаве полицијских акција с циљем одузимања вакцина, након чега је, како је Вучић претходно потврдио, промењена локација истих.

Из Канцеларије за КиМ је уједно пре два дана потврђено да је Инспекција косовског Министарства здравља, праћена припадницима полиције, извршила претрес Дома здравља у Штрпцу, а управо с циљем проналаска вакцине против ковида-19.

Извор: Коссев