Још нејасно, ко ће све да буде кандидат за посланика скупштине Косова

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Изборни панел за жалбе и представке косовске Централне изборне комисије примио је данас пет жалби на процес верификације посланичких мандата,

Изборни панел за жалбе и представке косовске Централне изборне комисије примио је данас пет жалби на процес верификације посланичких мандата, саопштио је Муљ Деску из ИПЖП-а, пише Коха. Четири од њих односе се на јучерашњу одлуку ЦИК-а да одбије да одобри кандидатуру појединим кандидатима за посланике.

Поред Алијансе за будућност Косова која се жалила због тога што није одобрена кандидатура особама са њихове листе, ИПЖП-у се због неодобравања једног кандидата за посланика са њихове листе жалила и Демократска партија Ашкалија на Косову.

Жалбу је предала и Ашкалијска партија за интеграцију због одбијања верификације кандидатуре њеног члана, Ћазима Рахманија.

Најзад, у име свог кандидата за посланика, Мухамета Аљија Мерђулара, жалила се и партија ПРЕБК, а жалбу је упутила и партија Дуде Баље.

Настављају се међусобне оптужбе Канцеларије за верификацију и ЦИК-а

Јутрос је портпарол косовске Централне изборне комисије Влајмир Ељези потврдио да су сви кандидати чија је верификација одбијена, обавештени о разлозима за одбијање.

“Један од разлога је то што је препорука Канцеларије за регистрацију политичких партија и верификацију била у потпуности у супротности са чланом 29. ставом ‘Q’ Закона о општим изборима и информације Судског савета Косова о лицима која су осуђена правоснажном пресудом у последње три године“, рекао је Ељези Косова Пресс-у.

Ељези тврди да је Канцеларије за регистрацију политичких партија, као и још 10 других институција тражила појашњење од Судског савета Косова у вези са тачком “Q”.

„Ставови А, П и Q у члану 29 наводе да кандидат не може бити лице које је: а) судија или тужилац на Косову или негде другде; п) одлуком суда лишено права да буде кандидат; и q) правоснажном судском пресудом у последње 3 године проглашено кривим за кривично дело“, наводи он, додајући да је Судски савет Косова у одговору овој канцеларији доставио имена 47 кандидата који имају правоснажне пресуде за кривична дела у последње три године.

Ељези, који као и председница ЦИК-а, Ваљдете Дака, наводи да је препорука Канцеларије за верификацију у супротности са законом и информацијама које су добили из Судског савета Косова, подсећа да сви кандидати којима је кандидатура одбијена, имају право жалбе Изборном панелу за жалбе и представке.

ИПЖП прима жалбе данас, а за одлуку ће имати рок од 72 сата.

Хоти о Покрету Самоопредељење: Полудели од помисли на власт

Јучерашње изјаве представника Покрета Самоопредељење о ЦИК-у, оштро је данас осудио косовски премијер Авдулах Хоти, поручивши чак и да неће дозволити да људи попут оних у Самоопредељењу, дођу на власт.

Оптужио их је и да су „полудели само од помисли да могу доћи на власт“.

„Већ виде слику да би могли доћи на власт, али неће то гледати, гарантујем вам. Само због те слике која им се привиђа ноћу пред очима, могућности да дођу на власт, стали су за врат ЦИК-у као независној институцији и желе да је излуде, прете, уцењују и чине све што могу. Не заслужују они да дођу на власт. Никада, ниједном. Ми ћемо се постарати да они не дођу на власт“, проучио је Хоти данас гласачима у Пећи, јавља Коха, а преноси Коссев.

А.Ћ.
Извор: Коссев, Koha, Kosovo Press