Вјоса Османи прети да ће сменити председницу ЦИК-а; Иса Мустафа: Османи злоупотребљава функцију

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Вршилац дужности председника Косова, Вјоса Османи, рекла је вечерас у видео обраћању да ће искористити своје законске могућности уколико Централна изборна комисија,

Вршилац дужности председника Косова, Вјоса Османи, рекла је вечерас у видео обраћању да ће искористити своје законске могућности уколико Централна изборна комисија, односно председница Ваљдете Дака, не буду поштовали, како је рекла закон и ако наставе да руше интегритет ЦИК-а.

„Оно што смо јуче видели у ЦИК-у, био је преседан. То је непримерено и неприхватљиво за институцију која мора дати све од себе да заштити свој интегритет. Вршен је невероватан притисак на директора Канцеларије за верификацију политичких субјеката у вези с тим какву одлуку треба да донесе. Сви чланови ЦИК-а су положили заклетву да ц́е дужност обављати непристрасно и одговорно, као и председница Дака, која не сме да представља ниједну политичку опцију. Оно што се догодило јуче нарушило је интегритет ЦИК-а“, рекла је Османи у својој видео поруци, алудирајући на седницу ЦИК-а, на којој нису оверене листе: Покрета Самоопредељење, Социјалдемократске иницијативе Косова НИСМА и Алијансе за будуц́ност Косова јер се на њима налазе особе осуђиване у последње три године на условну или безусловну затворску казну, што је и одлука Уставног суда, којом је срушена влада Авдулаха Хотија. Осани је нагласила да ће она употребити своја овлашћења, како би ЦИК функционисао по закону, али и како би заштитила изборни процес, што значи да је “запретила” сменом председнице Ваљдете Даке.

По закону и Уставу, мандат председавајућег ЦИК-а или било ког њеног члана може да престане подношењем оставке или председник Косова може да га смени уколико се члан понаша или делује на начин који озбиљно нарушава статус и интегритет ЦИК-а.

После обраћања Вјосе Османи, на свом фејсбук налогу је реаговао председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа.

“Вјоса Османи не заслужује да буде председник ни сат времена и она је данашњим видео обраћањем и својим бунтовним понашањем злоупотребила функцију вршиоца дужности председника због својих уских партијских интереса у Покрету Самоопредељење”, написао је Мустафа, а слично је реаговала и Демократска партија Косова.

“Вјоса Османи у Трамповом стилу, наставља напад на ЦИК. Природно, она не може да брани институцију када је део оркестриране кампање“, написао је на свом фејсбук налогу портпарол ДПК, Авни Битићи.

Анђелка Ћуп