Едвард Листер: Амбасада Велике Британије наставља да помаже различитим заједницама на Косову

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Помоћ грађанима Косова, који су претрпели штете од поплава, упутила је и Амбасада Велике Британије.

Помоћ грађанима Косова, који су претрпели штете од поплава, упутила је и Амбасада Велике Британије. Воду, гумене чизме и средства за дезинфекцију, као и пакете хране за најугроженије породице, које је обезбедила Амбасада Велике Британије на Косову, у општинама Каменица и Грачаница, поделила је Међународна организација за миграције (ИОМ).

“Доделу помоћи угроженим породицама је финансирала Британска амбасада преко пројекта Међународне организације за миграције (ИОМ), Пројекта социјалне инклузије. Одлучили смо да ово урадимо јер је то био позив заједнице за добијење помоћи”, рекао је за Грачаницу Онлајн други политички секретар и шеф за спољну политику у Амбасади Велике Британије, Едвард Листер, који је присуствовао додели помоћи у општини Грачаница.

This slideshow requires JavaScript.

Листер додаје да Британска амбасада спроводи пројекте са Међународном организацијом за миграције, са циљем да се поспешује социјална инклузија, односно да би се створило инклузивније друштво на Косову. По његовим речима, циљ пројеката је рад са различитим заједницама на језичким правима, такође и на омладинским иницијативама, затим рад са породицама, а такође се тренутно реализује програм са Цодерс Академијом у циљу развијања нових вештина код младих и зближавања заједница кроз спортске сусрете.

У британској амбасади, осим пројекта са ИОМ-ом, такође радимо са младима из различитих заједница на питањима несталих лица и другим наслеђеним питањима на Косову. Такође, радимо на пројектима повратка, помажући људима да се врате у различита подручја Косова, било да су из српске, албанске или неке друге заједнице, али наша главна настојања су усредсређена на рад преко ИОМ-а, на пружању подршке за језичка права. Имамо и нови програм под називом „Јачање артикулисаности на локалном нивоу ради равноправног развоја“, који је тек започет и требало би да убудуће чујемо јачи глас мањинских заједница“, одговор је Едварда Листера на питања шта тренутно ради Амбасада Велике Британије како би помогла заједницама на Косову, а посебно невећинским.

Едвард Листер, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Проблем са неравноправном употребом службених језика на Косову, приметили су и представници британске амбасаде.

„Планови су да британска амбасада настави да ради са ИОМ-ом у наредних неколико година и да убудуће пружимо бољу помоћ различитим заједницама на Косову. Вероватно ћемо да радимо више на питањима употребе језика, односно, радићемо више са институцијама, како би се више користили српски или други језици на Косову“, закључио је Листер.

Анђелка Ћуп