Edvard Lister: Ambasada Velike Britanije nastavlja da pomaže različitim zajednicama na Kosovu

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Pomoć građanima Kosova, koji su pretrpeli štete od poplava, uputila je i Ambasada Velike Britanije.

Pomoć građanima Kosova, koji su pretrpeli štete od poplava, uputila je i Ambasada Velike Britanije. Vodu, gumene čizme i sredstva za dezinfekciju, kao i pakete hrane za najugroženije porodice, koje je obezbedila Ambasada Velike Britanije na Kosovu, u opštinama Kamenica i Gračanica, podelila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

“Dodelu pomoći ugroženim porodicama je finansirala Britanska ambasada preko projekta Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Projekta socijalne inkluzije. Odlučili smo da ovo uradimo jer je to bio poziv zajednice za dobijenje pomoći”, rekao je za Gračanicu Onlajn drugi politički sekretar i šef za spoljnu politiku u Ambasadi Velike Britanije, Edvard Lister, koji je prisustvovao dodeli pomoći u opštini Gračanica.

This slideshow requires JavaScript.

Lister dodaje da Britanska ambasada sprovodi projekte sa Međunarodnom organizacijom za migracije, sa ciljem da se pospešuje socijalna inkluzija, odnosno da bi se stvorilo inkluzivnije društvo na Kosovu. Po njegovim rečima, cilj projekata je rad sa različitim zajednicama na jezičkim pravima, takođe i na omladinskim inicijativama, zatim rad sa porodicama, a takođe se trenutno realizuje program sa Coders Akademijom u cilju razvijanja novih veština kod mladih i zbližavanja zajednica kroz sportske susrete.

U britanskoj ambasadi, osim projekta sa IOM-om, takođe radimo sa mladima iz različitih zajednica na pitanjima nestalih lica i drugim nasleđenim pitanjima na Kosovu. Takođe, radimo na projektima povratka, pomažući ljudima da se vrate u različita područja Kosova, bilo da su iz srpske, albanske ili neke druge zajednice, ali naša glavna nastojanja su usredsređena na rad preko IOM-a, na pružanju podrške za jezička prava. Imamo i novi program pod nazivom „Jačanje artikulisanosti na lokalnom nivou radi ravnopravnog razvoja“, koji je tek započet i trebalo bi da ubuduće čujemo jači glas manjinskih zajednica“, odgovor je Edvarda Listera na pitanja šta trenutno radi Ambasada Velike Britanije kako bi pomogla zajednicama na Kosovu, a posebno nevećinskim.

Edvard Lister, Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Problem sa neravnopravnom upotrebom službenih jezika na Kosovu, primetili su i predstavnici britanske ambasade.

„Planovi su da britanska ambasada nastavi da radi sa IOM-om u narednih nekoliko godina i da ubuduće pružimo bolju pomoć različitim zajednicama na Kosovu. Verovatno ćemo da radimo više na pitanjima upotrebe jezika, odnosno, radićemo više sa institucijama, kako bi se više koristili srpski ili drugi jezici na Kosovu“, zaključio je Lister.

Anđelka Ćup