Zar je greh lečiti ljude, pitaju srpski lekari sa KiM

Фото: КоССев

Фото: КоССев

Radnici Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica i drugih zdravstvenih ustanova na Severu uputili su danas protestno pismo kosovskom Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici

Radnici Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica i drugih zdravstvenih ustanova na Severu uputili su danas protestno pismo kosovskom Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici zbog privođenja i saslušanja njihovih kolega „zbog borbe da spasavaju živote“, ali i „upada naoružane policije u naše bolnice i pretnji lekarima i pacijentima, pretresa i popisa lekova“, javlja Kossev. Lečenje pacijenata i prevencija zaraze nisu kriminalne radnje, poručili su oni Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici.

Protest medicinskih radnika jutros su predvodili direktor Zdravstvenog centra dr Zlatan Elek, načelnik ortopedije, Dragiša Milović i direktorka Doma zdravlja u Kosovskoj Mitrovici, Miljana Nikolić, a učesnici protesta nosili su transparente na kojima su dominirale poruke na engleskom jeziku: „Zaustavite lov na bele mantile“, „Doktori su heroji svuda u svetu, a za Prištinu su kriminalci“, „Zašto nam ne dozvoljavaju da se borimo protiv COVID-19“, „Zar je greh lečiti ljude“, „Priština hapsi doktore, a EU ćuti“, „Ako je greh lečiti ljude, krivi smo“.

Protestno pismo u ime radnika zdravstvenih ustanova opština na Severu službeniku tužilaštva uručile su dve sestre. U pismu se, između ostalog, navodi da se lekari Zdravstvenog centra godinu dana „izlažu opasnosti korona virusa, ali hrabro nastoje da svakog pacijenta zbrinu i spasu od ove opake bolesti“ i dodaju da pacijente leče časno, bez obzira na rasu, naciju, pol, veru ili bilo koju drugu karakteristiku „jer ljudski život nema cenu“.

Cilj protest bio je da „skrenu pažnju ovdašnje, ali i međunarodne javnosti da su lekari izvrgnuti sistemskom nasilju i postupcima koji imaju za cilj da spreče lekare u obavljanju svoje dužnosti, pomaganju i lečenju građana svih nacionalnosti“, prenosi Kossev.

„Ironija je da tužilaštvo u Severnoj Mitrovici, pokreće postupak protiv lekara koji su lečili i leče radnike ovog istog tužilaštva, ali i članove njihovih porodica, prijatelje, rođake, kumove“, stoji u protestnom pismu zdravstvenih radnika.

Zdravstveni radnici su uputili i apel Evropskoj uniji, predstavnicima UNMIK-a, KFOR-a i ambasadorima zemalja Kvinte. Traže da „najhitnije reaguju i zaustave ovaj lov na bele mantile, na lekare koji se svakoga dana bore za živote građana“, a pozvali su i predstavnike Svetske zdravstvene organizacije i ostala stručna udruženja, evropska i svetska, da hitno reaguju na „progon lekara u jeku pandemije koronavirusa“.

Dr Zlatan Elek je na kraju protesta pozvao na minut ćutanja za sve preminule kolege u pandemiji koronavirusa, bez obzira na, kako je rekao, veru i naciju.

Poručio je da oni veruju u institucije koje vodi država Srbija, odnosno resorno ministarstvo zdravlja, dodajući da očekuje pozitivno rešenje.

„Ovim se naš skup danas završava i mi se vraćamo na svoja radna mesta, u očekivanju da će se ove naše molbe i zahtevi, koji nisu politički, rešiti pozitivno i naši lekari osloboditi od neosnovanih optužbi“, istakao je Erak.

Izvor: Kossev