Зар је грех лечити људе, питају српски лекари са КиМ

Фото: КоССев

Радници Здравственог центра Косовска Митровица и других здравствених установа на Северу упутили су данас протестно писмо косовском Основном тужилаштву у Митровици због привођења и саслушања њихових колега „због борбе да спасавају животе“, али и „упада наоружане полиције у наше болнице и претњи лекарима и пацијентима, претреса и пописа лекова“, јавља Коссев. Лечење пацијената и превенција заразе нису криминалне радње, поручили су они Основном тужилаштву у Митровици.

Протест медицинских радника јутрос су предводили директор Здравственог центра др Златан Елек, начелник ортопедије, Драгиша Миловић и директорка Дома здравља у Косовској Митровици, Миљана Николић, а учесници протеста носили су транспаренте на којима су доминирале поруке на енглеском језику: „Зауставите лов на беле мантиле“, „Доктори су хероји свуда у свету, а за Приштину су криминалци“, „Зашто нам не дозвољавају да се боримо против COVID-19“, „Зар је грех лечити људе“, „Приштина хапси докторе, а ЕУ ћути“, „Ако је грех лечити људе, криви смо“.

Протестно писмо у име радника здравствених установа општина на Северу службенику тужилаштва уручиле су две сестре. У писму се, између осталог, наводи да се лекари Здравственог центра годину дана „излажу опасности корона вируса, али храбро настоје да сваког пацијента збрину и спасу од ове опаке болести“ и додају да пацијенте лече часно, без обзира на расу, нацију, пол, веру или било коју другу карактеристику „јер људски живот нема цену“.

Циљ протест био је да „скрену пажњу овдашње, али и међународне јавности да су лекари извргнути системском насиљу и поступцима који имају за циљ да спрече лекаре у обављању своје дужности, помагању и лечењу грађана свих националности“, преноси Коссев.

„Иронија је да тужилаштво у Северној Митровици, покреће поступак против лекара који су лечили и лече раднике овог истог тужилаштва, али и чланове њихових породица, пријатеље, рођаке, кумове“, стоји у протестном писму здравствених радника.

Здравствени радници су упутили и апел Европској унији, представницима УНМИК-а, КФОР-а и амбасадорима земаља Квинте. Траже да „најхитније реагују и зауставе овај лов на беле мантиле, на лекаре који се свакога дана боре за животе грађана“, а позвали су и представнике Светске здравствене организације и остала стручна удружења, европска и светска, да хитно реагују на „прогон лекара у јеку пандемије коронавируса“.

Др Златан Елек је на крају протеста позвао на минут ћутања за све преминуле колеге у пандемији коронавируса, без обзира на, како је рекао, веру и нацију.

Поручио је да они верују у институције које води држава Србија, односно ресорно министарство здравља, додајући да очекује позитивно решење.

„Овим се наш скуп данас завршава и ми се враћамо на своја радна места, у очекивању да ће се ове наше молбе и захтеви, који нису политички, решити позитивно и наши лекари ослободити од неоснованих оптужби“, истакао је Ерак.

Извор: Коссев