Петар Петковић: Забрињава ћутање међународне заједнице на изјаве о стварању такозване Велике Албаније

После најновије изјаве Рамуша Харадинаја да ће се Косово ујединити са Албанијом, уколико за три године не постане чланица НАТО-а, реаговао је директор канцеларије за КиМ, Петар Петковић, назвавши такве изјаве уцењивачком политиком приштинских политичара.

„Међутим, оно што још више забрињава, јесте очигледно одсуство јасне и недвосмислене реакције међународне заједнице и Европске уније на овакаве опасне идеје о промени граница и етничке структуре на Балкану. Такве идеје директна су претња по мир и стабилност на овим просторима и ни у чему не доприносе процесу дијалога. Због тога се поставља очигледно питање, у чије име Харадинај тако отворено и јавно прети стварањем „Велике Албаније“? Kо га је осоколио и чије ћутање је заправо знак одобравања? Да ли је овде по среди опасан сценарио по коме неки Србију желе да заплаше стварањем „Велике Албаније“, да би нам се као наводни компромис потом понудило признање Kосова и Метохије?“, пита се Петковић и поручује да од овог сценарија нема ништа и да Србија жели дијалог и постизање компромисног решења, као и заједничку изградњу будућности.

Подсећамо, пре два дана, Рамуш Харадинај је изјавио да ће се Косово присајединити Албанији, уколико се дијалог са Србијом не заврши међусобним признањем.

А.Ћ.